Under 18! Gene Kemp: The Turbulent Term of Tyke Tiler

turbulentmorgásjogaEgy klasszikus történet a 70-es évekből, amely a barátságról és a felnőtté válásról szól.
A könyv írója Gene Kemp eredetileg tanár volt, egy általános iskolában, a St. Sidwell’s Schoolban tanított. 1972-ben kezdett gyerekregényeket írni, egy malacról, akit szülővárosa után Tamworthnek nevezett el. A Turbulent Term of Tyke Tiler a legismertebb regénye, mely egy általa kitalált iskolában, a Cricklepit Schoolban játszódik. Több Cricklepit School történet is van, de a Turbulent Term… a legismertebb. A regény 1977-ben jelent meg és elnyerte az az évi Carnegy Medal-t.
A könyv főhősei a12 éves Tyke és Danny híresek arról, hogy mindig bajba kerülnek. Danny-nek beszédhibája van, ezért mindig Tyke közvetíti, amit mondani szeretne. Tyke véletlenül kihallgatja, hogy a tanári szobában arról beszélnek, hogy Danny-t speciális iskolába kellene küldeni, tervet forral, hogy megakadályozza… A történet mulatságos, érdekes, elképesztő csavarral a végén. Nyelvileg az a kihívás, hogy számos, a 70-es években használt szleng kifejezést is tartlamaz. A szöveg egyébként jól érthető, könnyen olvasható.
A történet szerzője, Gene Kemp 2015-ben bekövetkezett haláláig Exeterben élt családja körében, 1984-ben tiszteletbeli M.A. diplomát kapott az Exeter University-n.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: