Gódor Kálmán kiállítás

 GÓDOR KÁLMÁN festőművész
(Hatvan, 1911. január 5. - 1991.május 9.)


Régi hatvani család leszármazottja. Gimnáziumi tanulmányait Aszódon végezte, érettségi után az Országos Magyar Képzőművészeti Főiskolára került, ahol Rudnay Gyula tanítványa lett. 1934-ben, még főiskolás korában a hatvani községháza nagytermében állította ki festményeit.

1935-ban rajztanári diplomát szerzett. 1938-ban kezdte meg Sátoraljaújhelyen a számára "gyötrelmes" tanári pályát. A sátoraljaújhelyi évek alatt tanítványa volt Czinke Ferenc, a későbbi Munkácsy-díjas festőművész.
A II. világháború alatt egy évig Munkácson élt, de a háború vége már Hatvanban érte. Itt tanított 1948-ig a gimnáziumban.Hatvanból Egerbe - Dobó gimnáziumba - került, ahol 20 évig dolgozott és tanított.

1972-ben vonult nyugdíjba, ettől kezdve Hatvanban élt haláláig. Számos önálló és csoportos kiállításon vett részt Sátoraljaújhelyen, Munkácson, Hatvanban, Egerben, Salgótarjánban, Gyöngyösön.

Munkásságáért 1982-ben Derkovits Emlékérmet kapott.

Életművével - részben még életében, részben halála után - a várost gazdagította. Képeinek egy részét az Ady Endre Városi Könyvtárnak és a Hatvany Lajos Múzeumnak ajándékozta.

Az Ady Endre Könyvtár - emlékét ápolva - külön galériát nevezett el róla, ahol a látogató a reánk hagyott képeit megtekintheti.