Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2016. október - krimik minden mennyiségben

krimiAgatha Raisin sorozat (M.C. Beaton) Gyilkosságok, bűntények falusi környezetben. Egy kicsit Agatha Christie, egy kicsit Született feleségek. Vicces a mondatfűzés, nem unalmas és nem fárasztó a szöveg, hangulatosak a helyszínek és mindig jól tudunk szórakozni a gyarló, nem túl okos és nem túl kedves, önző, hiú, gonosz, gyanakvó, mindig a legrosszabbat feltételező stb. szereplőkön, akik a legszánalmasabb, legnevetségesebb emberi tulajdonságokkal bírnak. A kötetek önmagukban is élvezhetőek, minden alkalommal más-más bűnténybe botlik Agatha, de vannak olyan átívelő magánéleti szálak, amelyek időrendbe helyezik a történeteket. És persze ott van maga a nyugalomba vonult üzletasszony, a férjvadász, a sokszor gyerekesen vagy idétlen tini módjára viselkedő, de végül mindig győzedelmeskedő Agatha.
És hát ilyen sorokat olvashatunk: (a magyar fordításból idézünk)
A hír nagyon felzaklatta. Mit akarhat a rendőrség tőle? A jogosítvány érvényes. No persze, ott vannak azok a kikölcsönzött könyvtári könyvek, amelyeket sosem ért rá visszavinni a londoni könyvtárba…(Agatha Raisin és a spenótos halálpite)
Hamish Macbeth sorozat(M.C. Beaton)
Ezek a történetek is hagyományos, klasszikus krimik, a bűntény zárt közösségben történik. Az eseteket a furfangos, okos de elég lusta helyi rendőr, Hamish Macbeth oldja meg, kivívva ezzel a közeli város, magukat igen nagyra tartó, ambiciózus ám nem túl ügyes nyomozóinak féltékenységét.
A Hamish Macbeth regények helyszíne a gyönyörű skót Felföld, ahova az írónő megálmodott egy települést, amit Lochdubh névre keresztelt. Hamish imád itt lenni, sokszor úgy érezzük, csak azért deríti fel a gyilkosságokat, hogy semmi ne zavarja békés, boldog, semmittevésben és orvhalászatban gazdag életét. Hamish jó ember, támogatja a családját, védi a természetet, ki nem állhatja a rendbontást, szeret ingyen kávét inni a helyi szállodában, szereti Priscillát és van kutyája is!
P.D. James krimik
P. D. James a modern detektívirodalom egyik legegyénibb hangú szerzőnője volt 2014-ben bekövetkezett halálig.
P(hyllis) D(orothy) James elmondása szerint mindig is író szeretett volna lenni, és azért kötött ki a kriminél, mert lenyűgözte a detektívregények szerkesztési módja. Ahogy saját honlapján írta, idővel rájött arra, hogy lehetséges a krimi hagyományos keretei között írni, és mégis elismert íróvá válni, aki képes valami maradandót mondani a férfiakról és nőkről, valamint a társadalomról, amelyben élünk. Visszatérő karaktere, a nyájas Dalgliesh detektív az írónő szerint mindazokat a tulajdonságokat testesítette meg, amelyeket a legjobban csodált a férfiakban: az érzékenységet, a bátorságot és az intelligenciát.
P.D. James 1987-ben megkapta a brit Krimiírók Társaságának Gyémánt Tőr életműdíját, 2005-ben a National Arts Club amerikai művészetpártoló egyesület irodalmi becsületrenddel tüntette
A krimik szinte mindegyike magyar fordításban is olvasható, ami segítséget jelenthet azoknak, akik azt hiszik nem tudnak még eleget, ahhoz, hogy eredetiben olvashassanak.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: