Under 18! A. A. Milne: Winnie-the-Pooh

micimorgás„Egy nap barátok nélkül olyan, mint a bödön egy csepp méz nélkül.”
Alan Alexander Milne bohókás, kicsit ügyetlen, de kedves és nagyon torkos hősének kalandjai 1926. október 14-én jelentek meg először könyv formájában. Az írónak az ötletet fia, Christopher Robin és plüssállatkái adták, amelyekről rövid történeteket írt az akkor divatos angol magazinokba. Fülest egy karácsonyra kapta, Malackát egy szomszéd ajándékozta a kisfiúnak. Kanga és Zsebibaba később csatlakoztak a garnitúrához. A nevezetes plüssállatokat később Christopher Robin a New York-i közkönyvtárnak ajándékozta, ahol azok ma is megtekinthetők - kivéve szegény Zsebibabát, aki egy kirándulás alkalmával elveszett. A macit eredetileg Edwardnak hívták, a szülők a Harrods áruházban vásárolták. Ezt a játék mackót Christopher átnevezte Winnie-nek, egy Winnipeg nevű medvéről, akit Kanadából hoztak Nagy-Britanniába, és akit Milne gyakran látogatott fiával az állatkertben. A medve egyébként onnan kapta a Winnipeg nevet, hogy az első világháborúban részt vevő egyik kanadai zászlóalj, a Királyi Winnipeg Gyalogezred kabalaállataként került Nagy-Britanniába. A bravúros magyar fordítás - Karinthy Frigyes követte el - gondoskodik arról, hogy a magyar olvasók könnyen tudjanak azonosulni a szereplőkkel és a történetekkel. Róbert Gida minden idők talán legtüneményesebb magyarítása, a maciból pedig úgy lett Mici, hogy Karinthy nővérét Emíliát így becézték a családban. Egyébként Karinthy Emília volt az, aki a nyersfordítást készítette.
A Micimackó ebben az évben egy új résszel is bővült. A Winnie-the-Pooh and the Royal Birthday (Micimackó és a királyi születésnap) című történetben a népszerű medve barátaival, Róbert Gidával, Malackával és Fülessel Londonba utazik, ahol végiglátogatják a város nevezetességeit, és végül megérkeznek a Buckingham-palotához.
Az ingyenesen letölthető rövid, illusztrált mese és hangfelvétele kiadásával a két nevezetes 90. születésnap előtt tisztelegtek az alkotók. Az új mesét Jane Riordan írta, a rajzokat Mark Burgess készítette hozzá a Milne regényeit illusztráló E.H. Shepard stílusában. A történetet Jim Broadbent meséli el a hangfelvételen.
http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploads/sites/18/2016/05/Winnie-the-Pooh-and-the-Royal-Birthday.pdf
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: