Egy sima, egy fordított : Gerald Durrell: A Zoo in My Luggage - Állatkert a pogyászomban Jászay Gabriella fordításában

zoo"A világ - írja egy helyütt - madarak, erdők és állatok nélkül olyan lenne, amilyenben jómagam élni sem szeretnék."
Gerald Durrell britt zoológus egészen különleges műfajt teremtett, a derűs, kalandos természettudományi regényt. 1946-ban egy jelentősebb örökség lehetővé tette, hogy megszervezze első állatgyűjtő expedícióját, amelyet aztán számos újabb gyűjtőút követett. Több állatkertnek is juttatott gazdag kollekciót. Főleg veszélyeztetett állatokat fogott be, hogy azok az állatkertek védelmében fennmaradhassanak. Hitte, hogy a megfelelően kialakított állatkert a legalkalmasabb a veszélyeztetett fajok megóvására és az ifjúság figyelmének felkeltésére a természet iránt. Elvetette azok érveit, akik az állatkerteket a bennük lakók börtönének mondták. Szerinte az állatok nem szőrös-tollas emberek, pontosan megfogalmazott elképzelésekkel a szabadságról, de vallotta, szükségük van életmódjuknak megfelelő méretű és minőségű helyre.
Az állatokat a korabeli szokással szemben nagy gonddal szállította, a költségekre minden pénze ráment. Ekkor kezdett el könyveket írni, hogy az így befolyó összegekből folytathassa élethivatását. 1959-ben saját állatkertet alapított Jersey-szigetén. 1963-ban pedig létrehozta a Durrell Vadvédelmi Alapítványt a veszélyeztetett fajok megmentésére, jelképül a kipusztított mauritiusi dodó-madarat választotta.
A Zoo in My Luggage második kameruni gyűjtőútját meséli el, amelynek során ezúttal a saját, még megalapításra váró állatkertje számára gyűjtött állatokat.
A könyv erényei az a derű és humor, amivel az életet szemléli, a tájleírások, és az a tisztelet és szeretet, amely a természethez, az élővilághoz fűzi.
Érdekesség, hogy legelső útja is Kamerunba vezetett, amelyet a The Bafut Beagles - Bafuti kopók (Csejdy András) című műve örökíti meg.
Ajánljuk minden állatbarátnak, természetkedvelőnek és mindenkinek, aki kikapcsolódásra vágyik. Sőt mi több, bámulatos sosem hallott és látott állatfajokkal is megismerkedhetünk majd érdekes, fordulatos és vicces formában.

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: