Modern Nyelvoktatás - online

modernEgyre több, elsősorban tudományos, szűkebb szakterületek művelőit érintő folyóirat esetében tapasztaljuk, hogy megszűnik a nyomtatott forma és a folyóirat kizárólag online módon lesz elérhető, vagy a nyomtatott forma mellett megjelenik az elektronikus forma is. Ez történt a Modern Nyelvoktatás című, alkalmazott nyelvészeti és nyelvpedagógiai folyóirattal, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok egyesületének (MANYE) hivatalos orgánumával is.
A folyóiratban közölt cikkek, tanulmányok az alábbi témákra terjednek ki: nyelvelsajátítás az anyanyelven, anyanyelvi nevelés, kontrasztív nyelvészet, interkulturális kommunikáció, alkalmazott szociolingvisztika és alkalmazott pszicholingvisztika, nyelvpolitika, az emberi nyelvi jogok kérdése, kétnyelvűség, a magyar mint idegen nyelv tanítása, az informatika hatása a nyelvhasználatra, az Európai Unió nyelvi világa.
A megjelent írások egyaránt vonatkoznak a gimnáziumok, szakiskolák, általános iskolák feladataira, mind az "általános", mind a "szaknyelv" oktatására. A figyelem előterében áll a felsőoktatásbeli "lektori nyelvoktatás", és a nyelvtanárok képzése. A folyóirat helyet biztosít a magániskolák, a magántanulók és a tananyagpiac friss problémáival foglalkozó cikkeknek is.
A recenziós rovatban főleg a friss hazai kiadványokról ad számot, de bemutat néhány kiváló külföldi művet is. A szoftver-rovatban a nyelvoktatás digitális anyagának kritikai bemutatására törekszik.
Bár sokan talán még mindig szívesen használják a papír alapú folyóiratokat, az online elérésnek és publikálásnak számos előnye van. A gyorsaság, azaz a gyors átfutási idő, és a célközönség gyors elérése. Korlátlan hozzáférhetőség térben és időben. Ugyanazt a számot egyszerre többen is böngészhetik. A releváns információ vagy az egész szám letölthető és nyomtatható.
A folyóirat itt érhető el:
http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=535
Az elérés ingyenes, nem kötött jelszóhoz, vagy regisztrációhoz.
A folyóirat tartalmához két gomb segítségével juthatunk: tartalomjegyzék illetve könyv elektronikus formában. A tartalomjegyzék gomb megnyomásával a tartalomjegyzék alapján célirányosan kereshetők az egyes cikkek, a könyv elektronikus formában gomb pedig a teljes folyóiratba enged betekintést. Lehetőség van teljes cikkek vagy az egész folyóirat nyomtatására illetve letöltésére. Engedi rövidebb részletek kijelölését és másolását is.
Részlegünkben (Zenei és idegennyelvi gyűjtemény) a régebbi évfolyamok még kereshetők a hagyományos nyomtatott formában, de az online elérés lehetősége miatt a foxlóirat a továbbiakban már nem lesz megtalálható gyűjteményünkben.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: