Under 18! James Bowen: Bob to the Rescue

bob"Londont mindig is jelentős méretű városi macskakolónia jellemezte - ezek az állatok az utcán élnek, maradékokat esznek, és csak idegenek jóindulatában bízhatnak. Öt-hatszáz évvel ezelőtt annyira elszaporodtak bizonyos negyedekben, hogy a Cityben a Gresham Streetet, a Clerkenwell Greent és a Drury Lane-t egyszerűen csak a "macskák utcájának" nevezték. A kóbor macska a nagyváros hordaléka, nap mint nap meg kell küzdenie a túlélésért. Több olyan jószág is van köztük, mint a vörös kandúr: megviselt állatok, akik megjárták a hadak útját. Talán azt érezhette meg, hogy én is nagyon hasonló helyzetben voltam..." – írja James Bowen, utcai zenész, aki egy nap egy sérült, vörhenyes szőrű, kóbor macskát talált egy folyosón.
Ők ketten hamarosan elválaszthatatlanok lettek, s komikus - alkalmanként kockázatos - kalandjaik fokozatosan átalakították az életüket. Így segítettek egymásnak abban, hogy zaklatott múltjuk sebei lassan begyógyulhassanak. Történetüket, sorsuk alakulását James Bowen a Bob az utcamacska (A Street-cat Named Bob) című könyvében írta meg, és most itt van a történet nem mindennapi változata. Bob, a mentett cica felcsap kutyamentőnek, és pártfogásba vesz egy magányos, elveszett kiskutyát, akivel a közeli parkban találkozott. Visszaemlékszik arra az időszakra, amikor ő is állandóan éhesen és fáradtan kóborolt London utcáin és mindent megtesz, hogy segítsen.
A történetet Gerald Kelley színes, illúziókeltően cuki rajzai követik végig. A szöveg viszonylag rövid, de igényes és választékos. Ezért bár kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt ajánljuk, pár éves angoltanulás szükséges a szöveg megértéséhez.  A történet nemcsak az állatbarátoknak szól. A könyv azokat is szeretné elgondolkodtatni, akiket eddig nem érdekelt a kidobott vagy elkóborolt városi állatok sorsa és a kedvencek iránt érzett felelősség kérdése.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: