Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2016. április

timesaverJane Rollason: Timesaver Cultural Shock - UK
Fókuszban a brit hagyományok, szokások és életmód. A könyv a témákat kifejezetten a tizenéves korosztály gusztusa szerint dolgozza fel, legyen az étkezés, vásárlás, média, egészségügy. Ideális az országismeret órákra, de akkor is hasznos, ha az osztály az Egyesült Királyságba készül utazni. A könyvhöz CD is tartozik, A2-B1 nyelvi szinthez illik.


folkDavid A. Hill, Andrew C. Rouse: Traditional Folk Songs

A szerzők 15 ismert tradicionális dalt választottak be ebbe a tanároknak szóló könyvbe. Mindegyik kiállta már az idők próbáját, ritmusa, megejtő dallama és érdekes szövege miatt. A dalok a ritmus és az ismétlések miatt könnyen megjegyezhetők, segítségükkel a diákok nyelvtudása szinte észrevétlenül fejlődik úgy, hogy közben mindenki jól szórakozik a nyelvórán.  Mindegyik dalhoz tanmenet, számos feladat és a kulturális háttéranyag tartozik.
A könyvhöz tartozó Cd-én a dalokat a szerzők, valamint Babarci Bulcsú és Horváth Zsombor adják elő.
A feladatok és szövegek B1 nyelvi szinttől alkalmazhatók.
És hogy milyenek is ezek a dalok? Hallgassunk meg egyet a Corries előadásában. A Wild Mountain Thyme (címváltozatai: Will You Go, Lassie, Go vagy Purple Heather) az egyik legnépszerűbb dal, amit nagyon gyakran lehet hallani fesztiválokon, koncerteken, folk klubokban.  A népszerűség oka a remek zenén túl, hogy a refrénbe mindenki becsatlakozhat, és így a közös éneklés örömében is lehet része.
https://www.youtube.com/watch?v=hKvB3g3HEPQ

elevenEmily St. John Mandel: Station Eleven
Egy Arthur C. Clark díjas sci-fi Emily St. John Mandel tollából, mely egyszerre felkavaró, leleményes, hátborzongató és nagyszerű. A történet a civilizáció összeomlásának baljós éveiben játszódik, arról szól, hogy erőt a kapcsolatainkból meríthetünk, hogy a hírnév mennyire tünékeny és milyen szép is az általunk ismert világ.


filerNathan Filer: The Shock of the Fall

Nathan Filer ideg-elme szakápoló, a lelki betegségek tudományos kutatója a Bristoli Egyetemen, a slam poetry elismert művelője, irodalmi események rendszeres szereplője, aki a média irodalmi programjain is gyakran feltűnik. A The Shock of the Fall az első regénye. Megjelenésekor, 2013-ban elnyerte az első könyveseknek járó Costa Book of the Year díjat. Nathan Filer Mark Haddon (A kutya különös esete az éjszakában) nyomdokaiba lép és egy különösen nehéz témáról tud egyszerre fájdalmasan és humorral írni.
Vannak könyvek, amelyeket lehetetlen letenni és egész éjszaka muszáj olvasni. Vannak könyvek, amik az élet rejtett dimenzióiba engedik be az olvasót, szemléletessé és valódivá téve azt. Vannak könyvek, amelyek pusztán amiatt, hogy a szerző gondosan és ügyesen választja ki a megfelelő szavakat napokig elidőznek a gondolatainkban. A The Shock of the Fall ilyen történet. Különleges portré egy fiatalemberről, aki lassan és fokozatosan egy mentális betegség, a skizofrénia fogja lesz. Bátor és szokatlan új hang az irodalomban.

bajuszKappanyos András: Bajuszbögre, lefordítatlan: műfordítás, adaptáció, kulturális transzfer
Kappanyos András új könyve a műfordítás elméletével és gyakorlatával foglalkozik. Címadó példája a James Joyce Ullysses című regényének főszereplője, a Leopold Bloom konyhaszekrényében pihenő „bajuszbögre”, amely a műfordítók előtt álló nehézségek szimbóluma. Nemcsak azért „lefordítatlan”, mert a többi, lefordított bögrével ellentétben a talpán áll, hanem azért is, mert a magyar olvasóban szemben az angol anyanyelvű olvasóval – megfelelő tapasztalat híján – ez a nyelvi alakzat nem idézi fel eredeti referenciáját, a bajuszvédő betéttel ellátott ivóedényt. – A bajuszbögre valódi mibenlétéről szóló információ éppúgy kattintásnyi távolságra van az olvasótól, mint a fordítótól, így a mulasztás, a tévedés, az információ elsikkasztása pillanatok alatt leleplezhető. A helyzet új fordítási stratégiákat követel, és új olvasásmódok kialakítására bátorítja az olvasót is. Ez annál nyilvánvalóbb, minél összetettebb, strukturáltabb, gazdagabb a magyar kultúrába integrálni kívánt mintázat.



 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: