Under 18! Avi: Old Wolf

avimorgásAvi (Edward Irving Wortis) Newbery-díjas gyermekkönyv szerző. Ebben a regényében a Colorado hegyei között élő farkasok és egy tizenhárom éves kisfiú, Casey élete kapcsolódik össze. Tavasz van, a falka éhezik, a sebesült Nashobának, a falka vezérének élelmet kell találnia. Merla, a holló segít neki, mert holló kolónia túlélése a farkasok prédájától függ.
Casey állandóan a számítógépe előtt ül, és játszik. Vadász akar lenni, nem veszi észre, hogy a játék tele van ugyan gyilkosságokkal, de igazából senki sem hal meg. Aztán születésnapjára kap egy íjász felszerelést...
A regényből sok érdekes dolgot tudunk meg egy farkas falka életéről, a hollók és a farkasok kapcsolatáról, arról milyen nehéz túlélni a telet a hegyek között. A tizenéves olvasók talán megtanulják tisztelni, és hatására szeretnék jobban megismerni a  természetet és ráéreznek, hogy a számítógépes játékok nagyon távol vannak a való világtól.
A könyvet a Caldecott Érmes Brian Floca fekete-fehér rajzai illusztrálják.

A Newbery-díj a világ legelső gyermekkönyv díja. Az ALA (Amerikai Könyvtárosok Szövetsége) ezzel a díjjal tünteti ki az előző év amerikai gyermekkönyveinek legjobbját. Az angol John Newbery volt az első könyvkiadó, aki kifejezetten gyermekek számára nyomtatott könyveket a tizennyolcadik században. Az 1921-ben létrehozott díj célja eredeti gyermekirodalmi művek írására ösztönözni a szerzőket, és természetesen megkönnyíteni a gyermekkönyvtárosok feladatát, hiszen egy Newbery-díjas könyv minden bizonnyal maradandó irodalmi értéket, ugyanakkor egyedülálló izgalmakat, értékes olvasmányélményt is jelent.
A Caldecott Érmet 1937 óta ítélik oda évente, az előző év legjobb amerikai képeskönyvének. Randolph Caldecott a tizenkilencedik század kimagasló brit gyermekkönyv-illusztrátora volt. A díjat az egyre növekvő amerikai gyermekkönyv piac nyomására hozták létre, sokan ugyanis azt érezték, a Newbery-díj mellett megérett a helyzet a kisebbek számára írott kiadványok, képeskönyvek külön díjazására.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: