Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2016. március

polcra

Most kerültek a polcra!

 

 grufalloDer Grüffelo /Axel Scheffer, Julia Donaldson
Németül is van Gruffalo, csak ü-vel és e-vel! Julia Donaldson angol írónő és a német származású Axel Scheffler rajzoló az elmúlt 10 évben egy egész kis univerzumot hozott létre nagysikerű gyerekkönyvekből. Máig legismertebb közös munkájuk az 1999-ben megjelent The Gruffalo című mesekönyv a buta, nagy szörnyről és az okos kisegérről, amelynek fordulatos története, humora, jól megjegyezhető versezete és gyönyörű illusztrációi egyből világhírűvé tették a szerzőket.
bob2
James Bowen: The World According to Bob

Azaz Bob szerint a világ… az A Streetcat Named Bob folytatása. Ezek a könyvek állandó gazdit és biztonságos otthont hoztak egy cicának, egy új életet, új lehetőségeket James Bowennek, jópofa, érdekes történeteket, különleges zsánerképeket az olvasóknak.
 

 wildCheryl Strayed: Wild
„A zarándoklat a mi keresztény kultúrkörünkben mindig a megtisztuláshoz vezető út, a megtisztulásért pedig ugye szenvedni kell. Így van ez a Vadon főszeplőjével, Chery Strayed-del is, aki annyira elvesztette a talajt a lába alól anyja korai és váratlan halála után, hogy egyre mélyebbre csúszik, míg végül csak a szex és a heroin jelent neki bármi örömet. Nagyjából mindenkivel lefekszik, aki szembe jön, azt sem tudja, kitől esik teherbe, és a házasságát sem tudja megmenteni, annak ellenére, hogy szerette a férjét. Úgy érzi, csak akkor sikerül új életet kezdeni, ha véghez visz valami nagyon nagy dolgot, amit nem ad fel. Így talál rá a Pacific Crest Trailre, ami kicsit olyan, mint a mi országos Kéktúránk, csak egyrészt a miénk egy sokkal kisebb ország, másrészt nincsenek benne sivatagok meg sziklás hegyek, sőt hegyek se nagyon. http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/26/a_szexfuggo_reese_witherspoon_ezer_kilometer_gyalogol/
„Rengeteg hasonló jellegű könyv, élménybeszámoló található a piacon, ezt a kiadványt én mégsem sorolnám ezek közé. Kitárulkozása, esetlensége, sebezhetősége miatt (is) annyira közel került hozzám, hogy teljességgel hitelessé is vált.” írja http://erika-sorolvaso.blogspot.hu/2015/03/cheryl-strayed-vadon.html
aniFriedrich Ani: Süden
Végre egy elsőrangú krimi, a németül olvasni szerető krimi kedvelőknek.
„Főszereplője, az egykori rendőr, Tabor Süden visszatér szülővárosába, Münchenbe, hogy szembenézzen a múltjával és egy magándetektív irodánál ismét dolgozni kezdjen. Ezúttal egy vendéglősnek kell a nyomára bukkanni, aki eltűnt, de láthatólag senkinek sem hiányzik különösebben. Süden őt keresi, és mint az egy jó krimihez illik, talál is egy s mást. Sok emberrel beszél és meghallgatja a történeteiket. A szerző hús-vér szereplőket formál, elgondolkodtat és csodálatosan szép költői nyelven ír. Nem véletlen, hogy versesköteteket is publikált.
Aki egy krimiregényben nem a vért és a rémtetteket keresi, hanem a színvonalas szórakozást, annak érdemes elolvasnia ezt a könyvet.” István Chován ajánlója itt: https://www.goethe.de/ins/hu/hu/kul/bib/med/20538522.html

besserwisserAnelli Billina: Deutsch für Besserwisser
Mik azok a tipikus hibák - szóban, szövegértésben, kiejtésben - amelyeket a nyelvtanulás kezdetén (A1 szinten) hajlamosak vagyunk elkövetni és hogyan kerülhetjük el őket. A könyv két nagy nyelvtani csoportra koncentrál, az igékre és a főnevekre. A könyvben Beni, a kis mindentudó vezeti végig a nyelvtanulót, mosolyog, ha minden rendben, égnek áll a haja, ha nem. Egy kis villanykörte jelzi a megoldáshoz vezető utat és egy felkiáltójel, ha valami nagyon fontos dologhoz értünk. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, megoldó kulcs segíti a tanulást.
czifraévaCzifra Éva: Életmentő angol, német, orosz takarítóknak és szobalányoknak.
Ez a kiadvány igazi kincs annak, aki takarítóként vagy szobalányként szeretne elhelyezkedni. A könyvben a mindennapi életben előforduló mondatok, kifejezések találhatók meg három idegen nyelven. Mind a Magyarországon e területen dolgozók, mind a külföldön munkát vállalók munkáját, boldogulását segíti. A könyvet hanganyag teszi teljessé, amely térítésmentesen letölthető a szerző honlapjáról.

 culturesmartCulture smart! sorozat:  Britain, USA
A Cultura smart sorozat könyvei arról nyújtanak információt, hogyan kell a kötetben bemutatott országban viselkednünk, milyenek ott az emberek, milyen az életszemléletük, az attitűdjük, milyenek a szokásaik, miben hisznek, hogyan élnek. Nem arra koncentrálnak, amire a többi útikönyv, nem mondják el, hol együnk, hol szálljunk meg, mit nézzünk meg. Azokra az apró, de fontos árnyalatokra, eltérésekre helyezik a hangsúlyt, amitől egy ország, egy nép az ami, amitől egyedi és más.
Ezek az információk megfizethetetlenek egy üzleti tárgyaláson, hasznosak egy utazás, vagy egy hosszabb ott tartózkodás során Ugyanakkor érdekesek azoknak is, akik itthon maradnak, de szívesen ismerkednek más országok kultúrájával, illetve tanulmányaikat szeretnék kiegészíteni.

forestEdward Rutherford: The Forest
A The Forest évszázadokon átívelő történelmi regény, a helyszín Dél-Anglia, New Forest (ma nemzeti park) és a gyönyörű táj Hampshire-től Dorsetig. A regény több család kalandokkal, legendákkal átszőtt, kitalált történetét kíséri végig William Rufus király meggyilkolásától napjainkig, történelmi hátérrel. Az epizódok csúcspontján Jane Austen kedvenc fürdőhelyén, az elegáns Bathban egy gyilkosság rengeti meg a társasági életet. Biztosan élvezik majd ezt a könyvet a kalandos, fordulatos történetek kedvelői, de azok sem csalódnak, akik szeretnek elmélyedni a történelemben.

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: