Under 18! Dinah Brown: Who is Malala Yousafzai?

malalaA Who was … sorozat nyelve egyszerű, minden oldalon rajzok segítik a szöveg feldolgozását. A sorozat olyan embereket hoz közel a fiatal olvasókhoz, aki tevékenységükkel befolyásolták, befolyásolják az életünket, legyenek azok politikusok, sportolók, zenészek, írók vagy éppen kislányok… A könyv azt is bemutatja, mik voltak azok az események, amelyek közvetlenül befolyásolták a döntéseiket. A könyv végén kronológiát, bibliográfiát és olyan weboldalakat találunk, amelyeket tovább böngészhetünk a témában.
Ha legközelebb nem akartok iskolába menni, gondoljatok Malalára, aki nagyon szerettet tanulni és orvosnak készült. 1997. július 12-én született a pakisztáni Szvát-völgyben fekvő Míngora városában, pastu nemzetiségű, szunnita miszlim családba. Apja költő és tanító és lánya tanításáért sokat tett, valamint az emberjogi küzdelmeiben is mellé állt. A Szvat-völgy 2008-tól a tálibok fennhatósága alá került, akik rögvest bezárták a lányiskolákat, betiltották a zenét, a televíziót és korlátozták a nők jogait. Júszafzai tiltakozásul az interneten kampányolni kezdett a tálib intézkedések ellen. Gul Makar (Búzavirág) álnéven írta blogbejegyzéseit, amelyekben a fundamentalisták uralma alatti mindennapjairól számolt be. Írásai a brit közszolgálati televízió honlapján is megjelentek és nagy nyilvánosságot kaptak.
Ezért a tálibok úgy döntöttek, hogy meg kell ölni, bár ezzel a tálib szokásokat is semmibe vették, hiszen az ottani törzsi törvények szerint tiltott a nők megölése.
A Pakisztáni hadsereg időközben visszafoglalta a Szvát-völgyet, de a mindennapi élet  kaotikus és veszélyes maradt. 2012. október 9-én két tálib fegyveres megállította az őt szállító iskolabuszt. Az akkor mindössze 15 éves Malála Júszafzait név szerint szólították. A halálra rémült, de rendkívül bátor utazótársai azt mondták, hogy nincs a buszon, ám a merénylők felismerték és többször rálőttek a lányra. A támadás során találat érte a fejét, a nyakát, a vállát és a leadott lövések másik két lányt is megsebesítettek.
Malála azonban a csodával határos módon túlélte a támadást. A végleges kezelését Angliában fejezték be, ahol azóta is él.
A merénylet után az amúgy is nemzeti hősnek számító kislány már nemzetközi példakép is lett. A merényletet követően 2013 februárjában jelent meg ismét a nagy nyilvánosság előtt és bejelentette, hogy alapot hozott létre, amelynek célja, hogy a világon minden lány és minden gyermek tanulhasson. Az alap elsőnek Pakisztánban épített iskolákat lányok számára. Tevékenységéért számos nemzetközi elismerésben részesült és Pakisztán is elismerte emberjogi tevékenységét. Nobel-békedíjra jelölték, amellyel 2014-ben kitüntették. Személyében most először ítéltek Nobel díjat pakisztáni születésű embernek és ő minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa, ezen kívül róla nevezték el a 2010. júniusban felfedezett kisbolygót is.

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: