Under 18! Lucy M. Montgomery: Anne of Green Gables

greenmorgasAvonlea falucska lakói felettébb elcsodálkoznak, amikor megtudják, hogy az agglegény Matthew és nővére, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marilla azt tervezi, hogy örökbe fogadnak egy gyereket. Pedig az ok egyszerű: a testvérpár fölött eljárt az idő, ezért elhatározták, hogy egy csöndes, munkabíró fiúcskát vesznek maguk mellé.
Ám egy véletlen folytán egészen más érkezik, mint akit vártak. A kis jövevény egy vörös hajú, szeplős, álmodozó, rendkívüli módon ékes szóló és sokat beszélő kislány...
Az öreg Matthew rögtön megszereti a leginkább szeplős békára emlékeztető Anne-t, de Marilla nem ilyen egyszerű eset. A végletekig rend és tisztaságmániás, vallásos és szigorú Marillla nehezen viseli a változásokat... Némi habozás után azonban mégis végleg magukhoz veszik a lányt, aki nagyon jól érzi magát a gyönyörű Prince Edward szigeten.
Mit tanulhatunk Anne-től? Választékos beszédet, a kemény döntések meghozatalának képességét, kitartást, a szépség iránti fogékonyságot, a barátság fontosságát, a világra rácsodálkozás képességét és hogy „oly tág tere nyílik a képzeletnek”.
Lucy Maud Montgomery (Clifton, 1874. november 30. – Toronto, 1942. április 24.) 1905-ben írta meg a regénysorozat első kötetét. Elküldte több kiadónak is, azonban visszautasították. Az írónő kedve elment a próbálkozásoktól, ezért egy ideig félrerakta művét. Pár hónappal később azonban néhány részletet megváltoztatott benne és újból elküldte több kiadónak. Végül a Page Company kiadta a regényt, amely akkora sikert aratott, hogy Montgomery most már a kiadó kérésére folytatta Anne történetét. Az írónő a világ számos pontjáról kapott leveleket különböző korú és nemű olvasóktól, köztük híres íróktól is. Összesen nyolc könyve született Anne életéről, családjáról. Az utolsót 1939-ben adták ki. Most az OUP 2014-es, új kiadásában élvezhetjuk a történetet, ami az előző kiadásokhoz képest könyvajánlókkal, a történettel és a szerzővel kapcsolatos érdekességekkel, egy Anne Quiz-zel, a furcsa szavak listájával bővül és ajánl olyan témákat is, amelyeket iskolai vagy szakköri foglalkozásokon, olvasóklubbokban a regénnyel kapcsolatban megbeszélhtünk.

http://www.lmmontgomery.ca/aboutlmm/herlife
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: