Az Idegen Nyelvi Gyűjtemény újdonságaiból ajánljuk - 2015. szeptember

hangedAnn Granger: The Testimony of the Hanged Man
A viktória kori London kel életre Ann Granger történelmi krimijében. Ben Rosst, a Scotland Yard felügyelőjét a Newgate börtönbe hívják, hogy meghallgassa egy halálra ítélt gyilkos vallomását egy 17 évvel ezelőtt történt bűntettről. A történet minden részletében hihetőnek tűnik, és a felügyelő úgy gondolja, ha az áldozatot megmenteni már nem is tudja, igazságot még szolgáltathat. Remek leírások, hihető karakterek, jó történetvezetés teszi élvezetessé a történetet, amelynek hátterében ott van London, a Viaduct Tavern a Newgate Street 126 alatt amely mai is ugyanazon a helyen áll, a Scotland Yard, a rakpart, Putney és Portsmouth Road.

aliAli Smith: How to Be Both
A regényt 2014-ben Könyv díjra, 2015-ben Folio díjra jelölték és számos egyéb irodalmi elismerést kapott.
A BAILEYS WOMEN'S PRIZE FOR FICTION nyertese lett 2015-ben. A díjat 1996 alapították, évente adják át. Az eredetiséget, az érthetőséget, a kiváló minőséget díjazzák női írók regényeiben. A GOLDSMITHS PRIZE díjazottja volt 2014-ben. A 2013-ban alapított díjat a regényforma megújításáért ítélik oda. 2014-ben a COSTA NOVEL AWARD kitüntetettje lett. A Costa Book Awards több típusú irodalmi díjat jelent, amelyeket angol nyelvű irodalmi alkotásoknak, brit valamint ír szerzőknek ítélnek oda. A díj 2006-ig Whitbread Book Awards néven volt ismert, ezután vette át a díj szponzorálást a Costa Coffee. Értékelik a minőségi irodalmat, de az olvasmányos, élvezetes műveket is, amelyek a lehető legszélesebb közönség számára nyújtják az olvasás örömét.
A történet két szálon fut, van egy 16 éves lány Cambridge-ben és egy olasz reneszánsz freskófestő Ferrarában. A művészet azonban egyetemes, áthidalja az idő és térbeli távolságokat. A regény témája maga művészet, a művészet sokrétűsége és egyetemessége.

zevinGabrielle Zevin: The Storied Life of A. J. Fikry
A. J. Fikry nem ilyen életet álmodott magának. Meghalt a felesége, könyvesboltja halódik, lassan mindentől és mindenkitől elidegenedik, már a könyvek sem jelentenek örömet a számára. Nyoma vész egyetlen kincsének, egy ritka Poe kötetnek is. Feltűnik azonban egy titokzatos csomag és A. J. Fikry élete új irányt vesz. A történet tele van érzelmekkel, humorral, izgalmakkal és leginkább szeretettel – szeretettel a könyvek iránt, azok iránt, akik szeretik a könyveket és általában az emberek iránt, akik a maguk tökéletlenségében is szerethetők.
Gabrielle Zevin elbűvölő regénye a jó történetekről szól, amelyek megnyitják a szívűnket és megvilágosítják a gondolatainkat és arra ösztönöznek bennünket, hogy digitális korunkban is töretlen optimizmussal higgyünk a könyvek jövőjében.

grantBen Aaronovitch: Foxglove Summer

A regény Ben Aaronovitch Peter Grant sorozatának 5. darabja. A sorozatot leginkább a fantasy-krimi műfajába sorolhatjuk. A helyszín most Herefordshire (Jane Austen rajongóknak ismerős vidék) ahol két fiatal lány eltűnésének ügyében nyomoz Peter Grant rendőrtiszt és tanuló varázsló. Grant kényelmetlenül érzi magát vidéken, ahol 4-kor zárnak az üzletek. Az ő igazi komfortzónája London. Kezdetben úgy tűnik nincs nyoma természetfeletti erők működésének. Nightingale, Peter felettese úgy véli egy nap elég lesz a lányok előkerítésére. Hamarosan kiderül azonban, hogy gonosz titkok bújnak meg a festői felszín alatt és Peter Grant nem az az ember, aki cserben hagyja a bajban levőket.
A különös hangulatú krimik rabul ejti az olvasót, a könyvtár gyűjteményében sorozat összes darabja megtalálható angolul, magyarul Pék Zoltán fordításában olvashatják az érdeklődők Ben Aaronovitch krimijeit.

maudEmma Healey: Elizabeth is missing
Maud egyre feledékenyebb. Készít egy csésze teát, aztán elfelejti meginni. Elmegy bevásárolni, csak azt nem jut eszébe mit is akart venni. Néha elfelejti, hol lakik, néha a lányát, Helent nem ismeri meg. Csak egy dologban biztos, barátnője Elizabeth eltűnt. Van egy cetli a zsebében, ami erre utal… De senki nem akarja meghallgatni, senki nem hisz neki. A lánya, a gondozói, a rendőrség, még Elizabeth fia sem. Maud úgy érzi Elizabeth veszélyben van, csak ő segíthet rajta, mert örtént valami ötven évvel ezelőtt, amivel akkor nem foglalkoztak de most Maud rosszul működő memórijának középpontjába kerül.
A hihetetlenül izgalmas regény egyszerre thriller és megindító történet arról milyen lehet demenciával élni. Regény az idősödésről, az idősödő memóriáról. Megtanít arra, legyünk megértőbbek és türelmesebbek idős rokonainkkal. Emma Healeynek sikerül úgy bemutatni Maud gondolkodását, hogy sem unalmasnak sem depresszívnek nem érezzük. Megindító, de nem elborzasztó. Követjük a furcsa logikát és lassan minden értelmet nyer.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: