Idegen nyelvű könyvújdonságok...

Gasztrokulturális kalandozások
gasztroA Klett kiadó gasztrokulturális kalandozások sorozata nyelvi, gasztronómiai és kulturális tudnivalók gyűjteménye. A tanulást fejtörők, rejtvények, szójátékok teszik élvezetessé és változatossá.
A szórakoztató anekdoták, furcsaságok és interkulturális tudnivalók segítségével nem csak a nyelvvel, de az adott nemzet kultúrájával is megismerkedünk.
Jelenleg négy országba, Franciaországba, Nagy-Britanniába, Olaszországba és Spanyolországba kalandozhatunk A2/B2 nyelvi szinten.
A sorozat darabjai önálló tanulásra is alkalmasak, és hasznos forrásai lehetnek a tantermi nyelvóráknak is. Tartalmazzák a feladatok megoldásait, valamint kétnyelvű szószedettel is kiegészülnek.

Peggy Rathmann: Good Night Gorilla
gorillaA Good Night, Gorilla lehet az első angol nyelvű könyv, amelyet akár már bébiként kézbe vehet az „olvasó”. Csak néhány szót tartalmaz: good, night, gorilla, dear, zoo, elephant, lion, hyena, giraffe, armadillo.
A gyönyörű, álomszerű pasztellszíneknek, aranyos figuráknak köszönhetően rögtön a fejünkben van egy történet, amit elmesélhetünk a feltehetően már ágyban fekvő, és nagyon figyelmes hallgatóságnak. A két-három évesek a képek alapján már maguktól is kitalálnak történeteket. Számos, egyszerű válaszokat igénylő kérdés is feltehető a könyv lapjai alapján.  A kulcskarikán található kulcsok színe megegyezik a ketrecek színével, nem minden ketrec egyforma, az oroszláné például más, mint a többieké.  Az állatok eltérő méretűek, az állatkert igazgatójának a falát képek borítják.  Hol van a hold és vajon ki a kicsi lány a képeken?
Meghitt, békés, kicsit már alvásba hajló angol nyelvű hangulatot teremthetünk a kis könyv segítségével, amely az ALA (Amerikai Könyvtári Szövetség) díját is elnyerte.
http://www.peggyrathmann.com/

Pete Sharma, Barney Barrett, Francis Jones: 400 Ideas for Interactive Whiteboards
400A Macmillan kiadó módszertani kiadványa abban segít, hogy a tanárok minél könnyebben integrálják az interaktív tábla által nyújtott lehetőséget a nyelvórai munkába.
A könyv szerkezete jól áttekinthető. Négy nagyobb egységre tagolódik:
Using regular programmes
Using the whiteboard software

Using published materials
Creating and adopting your own material

Minden fejezet további alfejezetekre oszlik, amelyekben a szerzők feladatokon, órai tevékenységek leírásán keresztül mutatják be, hogyan használható a tábla a nyelvtan, a szókincs, a szövegértés, az írás, az olvasás, a kiejtés tanítására, gyakorlására.
A fejezetek projekt munkával foglalkozó és tanulást segítő feladatokat tartalmazó részekkel egészülnek ki.
A „Regular programme” elnevezés olyan, interneten megtalálható, onnan letölthető szoftverek, internetes közösségi oldalak használatára utal, mint a Flickr, Google Maps, Wikipedia, You Tube, Audacity, Word. A fejezet ezeknek a programoknak, internetes lehetőségeknek az órai felhasználásával foglalkozik.
A „Using the whiteboard” rész magában a táblában, a tábla szoftverében rejlő lehetőségek kiaknázásához nyújt segítséget.
A Using published materials fejezet a nyomtatott kurzuskönyvekben ma már egyre gyakrabban megjelenő, az interaktív tábla használatához kifejlesztett feladatokkal foglalkozik.
A Creating and adopting your own material című fejezet pedig a saját tananyagfejlesztéshez nyújt segítséget.

Immacolata Calabrese, Silvana Rampone: Cross-Curricular Resources for Young Learners
crossA könyv általános iskolában tanító tanároknak szóló forrás, amely nem kötődik kizárólag egyetlen tananyaghoz vagy évfolyamhoz, hanem hasznos kísérője lehet az iskolákban használt különféle tankönyvi anyagoknak minden évfolyamon.
A témák újszerűek, illenek a gyerekek érdeklődéséhez és az iskolában tanultakhoz pl. This is me as a baby,Keeping healthy, Me and my senses, Planet Earth, The World around me, Time travelling. A feladatlapok esztétikusak, a feladatok logikusan felépítettek, érthetőek és motiválóak.

David Melling: We Love You, Hugless Douglas!
huglessDouglas szeretni való, kedves, fiatal mackó aki lassacskán, Douglas történetek egész során keresztül, könyvről könyvre ismerkedik az őt körülvevő világgal. Ebben a részben éppen legjobb barátot keres magának. Gyönyörű színek, kedves figurák, rövid, egy-két mondatos szövegek segítik az olvasást és az angol tanulást. Angolul tanuló kicsiknek is ajánljuk az igényes képi megjelenés, a könyv hangulata és szókincse miatt.
A képzelet világa csodálatos és sosem ér véget.  – írja a szerző. Gyerekkoromban, amikor éppen cowboy voltam, kész voltam szembeszállni minden veszéllyel. Banditák, medvék, a brokkoli az ebédnél és ha úgy éreztem nem győzhetek, egyszerűen elfutottam. A képzeletemet mindig is a történetek táplálták, hiszen az ember nem lehet seriff egy kis segítség nélkül.”
http://www.youtube.com/watch?v=eKkwMKlZkGE David Melling és Douglas



 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: