Megújuló könyvtárak - Tenk

Olvasói lelkesen vették birtokba a tenki könyvtár megújult épületét. A Heves megyei település faluházát az áprilisi földrengések használhatatlanná tették, így a helyiek a benne található könyvtárhelyiséget is nélkülözni voltak kénytelenek az elmúlt fél évben. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár segítségének köszönhetően több mint egy millió forintból új polcokon friss könyvtári állomány és gyereksarok is várja az olvasóközönséget. Heves megyében folyamatosan újulnak meg a vidéki könyvtárak, kellemes környezetet és igény szerinti, folyamatosan frissülő kínálattal szolgálnak kicsiket és nagyokat.
Csodás ajándékként élték meg tenkiek a helyi könyvtár megújulását az áprilisi földrengések után. Szopkó Tamás polgármester az októberi ünnepélyes átadón elmondta: tavasszal, látva a megrepedt falakat és a szakadt könyvek tucatjait a földön, nem remélték, hogy hamarosan ilyen szép belső terű és tartalmában is az igényeikhez igazodó bibliotéka áll majd rendelkezésükre. A megyei könyvtár munkatársainak segítségével programokat szerveznek majd az inspiráló környezetbe, hogy minél több tenki lakost elérjenek olvasnivalóval és további szolgáltatásokkal. A közösség és kultúra helyi központja lehet a könyvtárat magában foglaló faluház.
A tenki könyvtárátadó ünnepségen Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a megyei intézmény igazgatója nyújtott át egy szimbolikus plüss lovacskát a helyieket képviselő polgármesternek. A méretes játékjószág arra utal, hogy a könyvtár immár nem csak az olvasás, de a szabadidő tartalmas eltöltésének helyszíne is egyben. A lovacska bekerült a játszósarokba, ahol a legkisebbek találnak maguknak elfoglaltságot, míg szüleik, testvéreik a rendszeresen megújuló könyvkínálatban válogathatnak.
A Bródy Sándor Könyvtár a megye 70 településének lakóit látja el könyvtári szolgáltatásokkal, ráadásul a szűkebb hazánkban elérhető összes kiadvány megtalálható egy közös adatbázisban, a Hevestékában. Minden települési könyvtárosnak biztosítanak laptopot, így a szakemberek adatbázisok felhasználásával könnyedén megtalálják az olvasók igényelte könyveket, egyéb adathordozókat. A rendelkezésre álló állományokat negyedévente frissítik, ugyanakkor gyarapodik is a kínálat, legyen szó könyvekről, vagy épp dvd-lemezekről, hangoskönyvekről. A Bródy Sándor Könyvtár szakemberei a lakossági igényeknek megfelelően biztosítják a folyóiratokat, az olvasók mindig megtalálják a legfrissebb számokat a polcokon.
A megyei intézmény munkatársai programokkal segítik a helyi kultúraszervezőket, szintén lakossági igények alapján visznek előadókat, írókat, gyerekrendezvényeket a tagkönyvtárakba. A tenkiek ünnepségén a Vocalissimo szórakoztatta az érdeklődőket a megyei könyvtár szervezésében.  Nagyon népszerű a kisgyerekesek körében a Ciróka-kör, de bábelőadásokat, zenei programokat is élvezhet a közönség. A gyerekeket a kötelező olvasmányok és korosztályuknak megfelelő irodalom mellett társasjátékok várják a vidéki könyvtárakban, melyek közül egyre több újul meg külsőségeiben és tartalomban egyaránt.
A tenkihez hasonlóan a közeljövőben további öt könyvtár kap új bútorzatot és könyvállományt a megyében. Az olvasóknak nem kell mást tenniük, mint élvezni a szép környezetet és kihasználni a megyei könyvtár szakmai támogatásával egyre bővülő helyi szolgáltatásokat!

A hírt küldte: Berta Diána, Heves Megyei Tükör
 

Kapcsolódó képgalériák: 
Könyvtár oldalak: 
Kategória: