Idegen nyelvű könyveinkből ajánljuk...

birch1Carol Birch: Life in the Palace
A" palota " cím az egykor jobb napokat látott Kinnaird épületegyüttesre utal. A mára már lepusztult épületek lakói hajléktalanok, drogfüggők, szegények, a társadalom vesztesei. Róluk szól ez a realista, ugyanakkor szívbemarkoló regény, melynek akasztófahumora lehetetlenné tesz minden sajnálkozást vagy érzelgősséget. A regény a legjobb első regényért adhatót David Higham Award nyertese volt, 1988-ban.
 

birch2Carol Birch: The Naming of Eliza Quinn
A Booker - díjra jelölt regényt valószínűleg a szélesebb olvasóközönség is szeretni fogja. A történet szépen megírt, hangulatos, ügyesen felépített. Az 1960-as évek végén az amerikai Beatrice Írországba, a frissen örökölt festői, de rozoga házba költözik és a közeli tölgyfa törzsében gyermekcsontokat talál. A döbbent és izgatott Beatricet az apró koponya érintése arra ösztönzi, hogy tudja meg, ki volt a gyermek és a csontok hogy kerültek a fa odvába. Gyönyörű és magával ragadó történet viszi az olvasót vissza Beatrice családjának történetébe az 1900-as évekbe, majd az ír történelem legsötétebb szakaszába a nagy éhínség idejébe.

sweetIan McEwan: Sweet Tooth
1972-ben járunk, a Hidegháborúnak még nincs vége. Nagy Britanniát egyaránt sújtják a  gazdasági helyzet miatt ki-kitörő zavargások és a terrorizmus. Serena Formt, a gyönyörű és tehetséges egyetemi hallgatót beszervezi az MI5. A legendás angol kémszervezet az irodalmi élet, a kultúra berkeiben vizsgálódik, az akció fedőneve „Sweet tooth”. Ne bízz senkiben - ez íratlan szabály a kémek világában, de Serena megszegi ezt a szabályt.
Szellemes, ravasz, agyafúrt történet bizalomról, árulásról és csalásról a Vágy és vezeklés szerzőjétől.

rendellRuth Rendell: The Rottweiler
A Ruth Rendell szakavatott kezei által íródott történetet hajnalig fogjuk majd olvasni, még szerencse, hogy közben ég a villany! Mániákus gyilkos garázdálkodik, az első áldozat nyakán harapásnyomok vannak, ezért a londoni lapok „Rottweilernek” kezdik nevezni a sorozatgyilkost, aki mindig magával visz valami személyes dolgot, nyakláncot, öngyújtót...A tárgyak valami módon Inez Ferry régiségboltjában kötnek ki...
Rendell regényeiben az a nyugtalanító, hogy a veszély a megszokás, a mindennapi rutin felszíne alatt ólálkodik, és sokáig nem vesszük észre. A gonosz nem nyilvánvaló. Nem tudjuk hogyan, de valamilyen öntudatlan, megmagyarázhatatlan módon érezzük a jelenlétét. Ruth Rendell lélegzetelállító, mint mindig.

 


 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: