The Boy Who Loved Math The Improbable Life of Paul Erdős

erdősEz a könyv egy kisfiúról szól, aki Budapesten született és a mamája után rögtön a számokat szerette a legjobban, aki nem tudta megkötni a cipőfűzőjét és megvajaznia kenyerét, mert minden gondolatát a számok csodálatos világa kötötte le. Erdős Pálnak hívták.
A Szent István Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem között ingázva folytatta, 1934-ben szerezte meg doktorátusát. A matematika minden ágával foglalkozott, különös tekintettel a számelméletre, a kombinatorikára, a halmazelméletre, az analízisre és a valószínűség-számításra. Erdős Pálnak meghatározó szerepe volt a matematika hasznosíthatóságában: bár ezt még ő is csak később ismerte fel, valójában már jóval azelőtt szoftvereket készített, hogy a számítógépet feltalálták volna. Eredményei nélkül nem jutottak volna el a mai szintre azok a gazdasági-pénzügyi szolgáltatások és tudományos kutatások, amelyek számítógépes programok révén a kombinatorika és a valószínűség-számítás eredményeit alkalmazzák.
A nulla bizonyos szempontból jelentős szám volt Erdős életében. Nem házasodott meg, nem volt gyereke, soha nem vásárolt lakást, és soha nem volt rendszeres munkája, sem sok pénze. Ehelyett utazott, vagyona két bőröndben elfért, és azoknál a kollégáknál szállt meg, akikkel éppen együtt dolgozott. A végeredmény: közös publikáció összesen 511 emberrel.
Rajongói kidolgozták az Erdős-szám rendszerét: ez a mutató Erdősnél 0, annál, akivel Erdős közösen publikált 1, annál, aki az 1-es számmal rendelkezővel írt valamit közösen 2, és így tovább.
Erdősnek, mint vendégnek a szörnyű viselkedése legendás volt: szokása volt reggel fél ötkor csörömpölni a konyhában, hogy ébredjen fel mindenki, és lehessen folytatni a munkát.
Az ilyen kellemetlenségek ellenére általában újra meghívták, és a legtöbb házigazdája barátja maradt. Sugárzóan boldog ember, kellemes munkatárs volt, vele dolgozva az emberek legjobb matematikai képességeiket nyújtották.
Ebben a gyermekeknek szóló könyvben vicces rajzok és történetek vezetik végig az olvasót a matematikus életének fordulópontjain. A könyv lapjain láthatjuk, ahogy a fiatal Erdős megismerkedik a negatív számokkal, a prímszámok megszállottja lesz, és ahogy végigviszi középiskolás haverjait a budapesti matekkiránduláson. Nem felejtik ki Erdős legendás különcségét sem: hogy képtelen volt megvédeni magát, és teljesen elveszettnek érezte magát olyan mindennapi feladatokban, mint a főzés. Megemlítik elképesztő önzetlenségét és empátiáját a magán- és szakmai életben.
http://topdocumentaryfilms.com/portrait-of-paul-erdos/
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: