Grimm 200

grimm1812. december 20-án jelent meg a Grimm testvérek Gyermek- és házimesék című gyűjteményének első kötete, melyet az UNESCO felvett a világörökségi listára is.
A Grimm fivérek, Jacob és Wilhelm Grimm mesegyűjtőként és nyelvtudósként tevékenykedtek a XVIII. században. A Gyermek- és házi mesék (Kinder- und Hausmärchen) című kétkötetes mű saját elmondásuk szerint hűen tükrözi az eredeti népmeséket, melyeket az írók a közhiedelemmel ellentétben nem a népnyelv alapján, hanem polgári családok szalonjaiban és diszkrét teázások alkalmával szedtek csokorba.
A Grimm testvérek sokat finomítottak a meséken, sokszor eltávolították a durva vagy véres részleteket. Később kifejezetten gyerekeknek szóló köteteket kezdtek kiadni, melyeknek már jóval nagyobb volt a népszerűsége, mint az első, nem kifejezetten az apró korosztály számára írott gyűjteménynek. A könyveik mindig igényes illusztrációval kiegészítve jelentek meg, melyet Ludwig Emil Grimm, a meseírók fivére készített.
Meggyőződésük volt, hogy a népmesék a közösségeket összetartó kultúrának a legtisztább formái, amelyeket fontos megőrizni a jövő számára. A “ modern” irodalmat gazdag, de mesterséges alkotásnak tekintették, amely a maga nemében nem tudja kifejezni az emberek tapasztalataiból spontánul fakadó népi kultúra lényegét.
A Grimm-fivérek elérték céljukat. A hagyományok megőrzése mellett az általuk gyűjtött mesék, a Csipkerózsika, a Jancsi és Juliska, A békakirályfi, a Hamupipőke, a Piroska és a farkas, A brémai muzsikusok vagy A hamelni patkányfogó legendája nemcsak az általuk közzétett formában, hanem számtalan feldolgozásban, modernizált változatban, paródiaként, vagy egyszerűen csak alapötletként napjaink populáris kultúrájában, mese- és horrormoziban, klasszikus és pop-zenében egyaránt halhatatlanná váltak
Az évforduló alkalmából a németül tudók szíves figyelmébe ajánljuk Karen Duve Grrrimm című művét, amelyben a szerző a  nagy mesemondó páros előtt tiszteleg - a maga módján, fondorlatos törpék, rossz magviseletű farkasok, depressziós hercegek és hercegnők társaságában. A józan észnek és minden emberi tapasztalásnak ellentmondó, csípős történetek a mesék alapján megszületett önálló alkotások, amelyek sok kellemes percet szereznek majd a bizarr, lélekboncoló és nagyon humoros történetek kedvelőinek.
http://www.youtube.com/watch?v=xY6VOprkjiE

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: