Dickens 200! - Great Expectations, Our Mutual Friend

dickens2012-ben a világ Charles Dickens születésének 200-ik évfordulóját ünnepelte. Életműve iránti tiszteletből, megköszönve neki a remek történeteket, olvasmányélményeket számba vettük és pár szóban bemutattuk a regényeit.  Utolsó két regényével zárjuk a Dickens 200! című rovatot, abban a reményben, hogy könyvei még sok olvasónak szereznek örömet.
A Great Expectations (Szép remények) Dickens sorrendben tizenharmadik regénye. Főhőse Pip, az ambíciózus idealista, aki mindig valami jobbra vágyik. Amikor meglátja a hatalmas birtokot (Satis House), akkor gazdag úriember akar lenni, ha az erkölcsi fejlődésére gondol, akkor jó akar lenni, és amikor tudatosul benne, hogy nem tud olvasni, akkor azonnal el akarja sajátítani az olvasás tudományát. A Szép remények olyan fejlődésregény, amelynek végén dickensi fordulattal kiderül, hogy az érzelmek, a hűség és lelkiismeret többet ér minden társadalmi pozíciónál és minden gazdagságnál.
A regény hangulatát egy 2012-es, nagyon jónak ígérkező film trailere segítségével érezhetjük meg:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GlvKvvuvg-s
Utolsó befejezett regénye, Our Mutual Friend még nem jelent meg magyar fordításban.  Sötét és titokzatos, érdekes szereplőgárdával, furcsa esetekkel. A kritikus J. Hillis Miller szerint a regénynek témája a pénz, és a pénz, és még a pénz, és az, amit a pénz az életünkkel tehet.
A történet szerint a Temzéből kifognak egy hullát, az iratok tanúsága szerint John Harmondot, aki tizennégy év után tért vissza Londonba Fokvárosból, hogy átvegye apai örökségét. Halálával a hatalmas vagyont az egykori cseléd, Boffin örökli, aki az összeg egy részét arra áldozza, hogy felkutassa Harmond gyilkosát. Közben egy titkozatos férfi érkezik a városba, aki az áldozat nőismerősénél bérel szobát.
Nézzünk bele az 1998-ban készített BBC feldolgozásba:
http://www.youtube.com/watch?v=pOazjcxRBfA
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: