Dickens 200! - A Tale of Two Cities

taleKét város meséje (A Tale of Two Cities) Dickens sorrendben tizenkettedik regénye. A XVIII. század második felében Párizsban pattanásig feszülnek a húrok. A kizsákmányolt, elcsigázott, éhező nép nem sokáig tűri már az arisztokrácia hatalmaskodását, érik a forradalom. Közben Londonban tárgyalás folyik: egy magát Charles Darney-nak nevező fiatalembert politikai cselszövéssel vádolnak. A véletlen több segítőtársat is az útjába sodor: a rá meglepően hasonlító, alkoholista ügyvédet, Sydney Cartont; a jószándékú bankárt, Jarvis Lorryt; a törékeny és elbűvölő Lucie Manette-et, és annak édesapját, akit megtört a Bastille-ban töltött többéves, igazságtalan fogság. Sorsuk visszavonhatatlanul összefonódik, és végül mindannyiuk útja a véráztatta francia fővárosba vezet, ahol a féktelen indulatok próbára tesznek barátságot, szeretetet és szerelmet.
Dickens a legjobb történetének tartotta ezt a regényét, igen aprólékos kutatómunkát végzett hozzá ill. a skót Thomas Carlyle írásait vette alapul a francia forradalomról.
Izgalmas, fordulatos regény gyönyörű szerelmi szállal, mélyen megindító emberi sorsokkal, egy olyan író tollából, aki ismerte az emberi természet titkait, annak mélységeit és erényeit egyaránt.
Dickens művének legújabb magyar nyelvű kiadása Két város regénye címen az Európa kiadónál jelent meg 2009-ben, Sóvágó Katalin fordításában.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: