Dickens 200! - Little Dorrit

dorritA regényt Dickens egyik legnagyobb teljesítményének tartják. Jó történet, tele cselszövéssel, és annyi mellékszereplővel, hogy listát kellene vezetni ahhoz, hogy mindenkit meg tudjunk jegyezni. A regény eredetileg húsz részletben került közlésre 1855 decembere és 1857 júniusa között. Szerelem, tisztesség, adósság és remény a főbb témái, mint szinte mindegyik regényének.
A londoni társadalom legkülönbözőbb köreit érintő cselekmény az adósok börtönében indul, ahol megszületik a Dorrit család harmadik gyermeke, Amy. A regény jól ábrázolja mind azt a fizikai és lelki gyötrelmet, amit az adósok börtöne okozhat az ott fogva tartottaknak és családjuknak, valamint a társadalom képmutatását, amely segíti ennek az intézménynek a fennmaradását. 
A Kis Dorritként is emlegetett lányt 21 éves korában látjuk viszont, mint múltbeli adóság miatt örök rabságra ítélt apjának egyetlen támaszát, mivel léha bátyját és önző nővérét csak a könnyű boldogulás érdekli. Ekkor érkezik vissza sokévi kínai tartózkodás után Arthur Clennam, akit rég nem látott anyja rideg elutasítással fogad, ám egy rejtélyes üzenet, amelyet Arthur elhunyt apjától hoz haza, arra készteti a férfit, hogy nyomozni kezdjen családja múltja után, amelynek, úgy sejti, köze lehet a Dorrit család balszerencséjéhez.
Kis Dorrit inkább cím- mint főszereplő, hiszen a középpontban a pénz és ezzel párhuzamosan annak hiánya áll, a meggazdagodás és a vagyonvesztés és az ezzel együtt járó alapvető viselkedésbeli változások.
A Kis Dorrit a Révai Testvérek kiadásában, Mikes Lajos fordításában 1910-ben jelent meg. Kiadta a Guteberg Kiadó Vállalat is Karinthy Emília fordításában, és megjelent a Magyar Helikonnál, 1961-ben. Legutóbb a szegedi Lazi Könyvkiadó adta ki, 2010-ben. A két utóbbi kiadás fordítója Bizám Lenke.
Kölcsönözhető az Idegen Nyelvi Gyűjteményből és a Központi Könyvtárból.
Nézzünk bele a BBC filmváltozatába:
http://www.youtube.com/watch?v=TzXMljRHfas
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: