Dickens 200! - Hard Times

hardA Hard Times - Nehéz idők egy eszme, a haszonelvűség vagy utilitarizmus regénye. A viktoriánus korszak befolyásos eszmerendszere Jeremy Bentham és John Stuart Mill nevéhez kötődik. Az utilitarizmus szerint az emberek cselekedeteit az örömelv magyarázza: céljuk a gyönyör maximalizálása és a fájdalom, a szenvedés minimalizálása. E cél elérése érdekében racionálisan mérlegelik cselekvéseik szubjektív hasznosságát. Ez a gondolkodásmód a statisztikákban, számokban, rendszabályokban látta a világot, száműzte a képzeletet és az egyéniséget.
A haszonelvűséget Thomas Gradgrind képviseli a regényben. „Kiválóan praktikusan” neveli gyermekeit: semmi mást nem kell a gyereknek megtanulnia, kizárólag tényeket: számokat, évszámokat, eseményeket, statisztikát. Minden olyan érdeklődést, ami a gyerekben a szépség, művészetek, egyáltalán a lélek iránt ébredhet, gyökerestől kell kiirtani, mert így sokkal könnyebb lesz az élete.
A történész Macaulay „komor szocialista” műnek nevezte a regényt, a kapitalista társadalom korabeli romantikus bírálói, John Ruskin és William Morris viszont lelkesen magasztalták, George Orwell pedig a benne megnyilvánuló „nemes haragot” dicsérte.
Új a regényben a gyárvárosok szegényeinek világa, a munkáscsaládok tudatlanságának, reménytelenségének, alkoholizmusba menekülésének ábrázolása.
A regény Dickens lapjában, a „ Household Words”-ben jelent meg és 1854-ben került könyv alakban az olvasó közönség elé.
A Nehéz idők-et a Gutenberg Kiadó Vállalat Fülöp Zsigmond fordításában már az 1910-es években kiadta. Majd az Európa Kiadó gondozásában, Mikes Lajos fordításában jelent meg 1960-ban, 2002-ben és 2010-ben.
Az utilitalizmusról itt olvashatunk:
http://www.matud.iif.hu/07maj/14.html Az angol utilitarizmus a 19. században /Bujalos István
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: