Dickens 200! - Bleak House

bleakTalán a legkeményebb Dickens-regény – a „kemény” jelző nemcsak mondanivalójára, hanem a mű tónusára, felépítésére is vonatkozik. A Dickensre jellemző érzelmesség és irónia aránya itt az utóbbi javára tolódik el, úgyhogy a regény méltán nevezhető a szatirikus-kritikai realizmus egyik legmagasabb csúcsának. A cselekmény váza egy valóban lezajlott híres örökösödési per – erre a vázra építi fel Dickens a száz évvel ezelőtti Anglia panorámáját, középpontjában a ködös Londonnal, melyet önző, haszonleső, nyomorgó, agyafúrt, ártatlan, bűnöző és különc figurák roppant galériája népesít be.
A történet főhőse Esther Summerson, árva. Csak annyit tud származásáról, hogy - nevelőnője szerint – „anyja vesztét” okozta születésével. Ifjabb lány korában egy ismeretlen úr, nevelőintézetbe küldte és taníttatta. Most Mr. John Jarndyce, az ismeretlen jótevő megbízottja Londonba viszi a törvényszék elé, ahol is a végeláthatatlan Jarndyce kontra Jarndyce perben szereplő két árva unokatestvér, Ada és Richard nevelőnőjének kéri fel. A bíróság így engedélyezi, hogy a nőtlen Mr. Jarndyce gondoskodhasson a fiatalok neveltetéséről. Mindhárman Pusztaházba költöznek, ahhoz a rokonukhoz, akivel még soha nem találkoztak. Ezzel párhuzamosan fut egy másik szál is, a szépséges, ám fagyos Lady Dedlock-kal a középpontban, akinek sorsa rosszra fordulni látszik. Férje ügyvédje, Mr. Tulkinghorn felfedezi életének egyik rejtett titkát és nyomozásba kezd a lady tönkretétele érdekében.
Ez a sok figura egy bonyolult, de szigorú kompozíciójú krimi izgalmas keretében találkozik egymással, hogy sorsuk összképéből a viktoriánus korszak nagyszabású freskója kerekedjék ki.
A híres könyvből Ottlik Géza készített egy összevont és rövidített változatot az ifjúság számára. Ez a változat Jarndyce-örökösök címmel a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadónál jelent meg 1978-ban. Az eredeti regény szintén Ottlik Géza fordításában előbb a Révai, majd az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg Örökösök címmel 1950-ben illetve 1972-ben. 2005-ban a BBC megindítóan szép filmet készített a regényből, Justin Chadwick rendezésében, Pusztaház örökösei címmel. Az érdeklődők a regényt angol és magyar nyelven is megtalálják a könyvtár gyűjteményében.
Forrás:
http://moly.hu/konyvek/charles-dickens-orokosok-i-ii
Pár perc a filmből:
http://www.youtube.com/watch?v=yX8dGtyhSHk
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: