NyelWilág

Húsvét a Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményben

A Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményben angol, német, olasz, orosz nyelvű újságok, könyvek várják a nagyhéten a kölönböző népek húsvéti szokásaival megismerkedni vágyó olvasóinkat!

Új könyveinkből ajánljuk: Nyelvek találkozása a fordításban - Doktori kutatások Klaudy Kinga tiszteletére

nyelvekA "Nyelvek találkozása a fordításban - Doktori kutatások Klaudy Kinga tiszteletére" című kötet Klaudy Kinga professzor asszony a fordítástudomány területén végzett tudományos kutatói és iskolateremtő munkássága előtt tisztelgő tanítványok és kollégák közös munkájának eredménye, és azzal a céllal született, hogy Klaudy Kinga több évtizedes munkájának értékes, kézzelfogható eredményeibe betekintést nyújtson.

Idegen nyelvű könyvújdonságok...

Gasztrokulturális kalandozások
gasztroA Klett kiadó gasztrokulturális kalandozások sorozata nyelvi, gasztronómiai és kulturális tudnivalók gyűjteménye. A tanulást fejtörők, rejtvények, szójátékok teszik élvezetessé és változatossá.
A szórakoztató anekdoták, furcsaságok és interkulturális tudnivalók segítségével nem csak a nyelvvel, de az adott nemzet kultúrájával is megismerkedünk.

A hónap verse 2014. február - William Blake: The Lamb

bari"Aki nem szereti haragodat, gyűlölni fogja mosolyodat is." - vallotta William Blake, az angol romantikus költészet egyik kiemelkedő alakja. Életében nem igazán ismerték mint költőt, viszont híres volt mint rézmetsző, nyomdász, festő és grafikus. Köteteit saját maga nyomtatta és illusztrálta.

Angol társalgási klub

charlesA téli szünet után, 2014. február 25-én indul újra az angol társalgási klub a könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményében.
A klubot és a társalgást Charles Somerville vezeti, aki keddenként 15.30-tól várja az érdeklődőket.
Everybody welcome!
 

St. Valentin day

A Zenei és Idegen nyelvi Gyűjteményben Bálint nap alkalmából az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola angolul tanuló diákjai St. Valentin day című játékos foglalkozáson vettek részt Balásdi-Szabó Zsuzsánna tanárnő és Bodó Boglárka könyvtáros vezetésével. Ez már - a Halloween és a Christmas után - egy programsorozat harmadik része volt, amelynek keretében a tanulók megismerkedhetnek az angolszász ünnepekkel, hagyományokkal, érdekességekkel.

Farsang a föld körül

Jelmezhez, álarchoz keresszabásmintát gyermekének? Előadható jeleneteket a nyelvórára? Vagy csak egyszerűen érdeklik a különböző népek farsangi szokásai? A Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény válogatásában mindezt megtalálja. Angol, lengyel, német, olasz, spanyol nyelven könyveket, folyóiratokat kínálunk olvasóinknak a farsanggal összefüggő szokásokról, versekről, ételekről.

Megújult a Magyar Egyházzene folyóirat, amely immár a Zeneakadémia lapja is!

zeneA lapot 1993 óta a Magyar Egyházzenei Társaság adja ki, alapító felelős szerkesztője Déri Balázs zenetudós, klasszika-filológus, középkorkutató, a szerkesztőbizottság elnöke 2011-ig Dobszay László zenetörténész, karnagy volt.

Német nyelvű újdonságaink

A Goethe Intézet új ajándék könyvei és hangoskönyveiből kézült könyvválogatásunkat ajánljuk a német nyelvet kedvelő, használó kedves olvasóink számára. Válogatásunkban megtalálhatóak a gyermekkönyvek, pl. Eric Carl gyerekek számára illusztrát színes könyvei, hangos mesekönyvek; módszertani kiadványok, amelyek a nyelvtanulást és a művészeti oktatást kapcsolják össze, pl. Paul Klee vagy Hundertwasser művein keresztül.

Lengyel nyelvű újdonságaink

A Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény új lengyel könyveiből készült kiállítás a lengyelül tudó illetve tanuló, a kultúra, turizmus, filmek iránt érdeklődő olvasóink számára. Nagyon szép kiállítású útikönyveket, gyermekkönyveket, hangoskönyveket, filmeket, nyelvkönyveket sőt előadható jeleneteket kínálunk lengyel nyelven, az Országos Idegennyelvű Könyvtár nemzetiségi ellátása jóvoltából.

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-632

Központi Könyvtár nyitva tartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitva tartása

Könyvtárközi kölcsönzés

Könyvtárközi kéréseit a hmkonyvtarkozi@ella.hu e-mail címre küldheti.

Hangtárnok

A Zenei gyűjtemény blogja

Európai Digitális Könyvtár

Europeana