Hatvan város építészete - a vadászkultúra és a művészet ötvözete

Hatvan város építészete - a vadászkultúra és a művészet ötvözete

https://www.daibau.hu/cikk/616/hatvan_varos_epiteszete_-_a_vadaszkultura_es_a_muveszet_otvozete

Forrás: www.daibau.hu - Magazin

 

"Ady Endre Könyvtár

Az otthonos hangulatú könyvtár az 1955-ös évben vette fel Ady Endre nevét, ami Hatvany Lajos és a költő, Ady Endre jó emberi kapcsolatával magyarázható. Hatvany Lajos meginvitálására, Hatvan városa több alkalommal is vendégül látta a tekintélyes költőt.

Hatvan, Ady Endre Könyvtár

Hatvan, Ady Endre Könyvtár, forrás: Tourinform Hatvan

A könyvtár teljes felújításon esett át, 2021 óta pedig már megújult formában áll Hatvan lakosainak rendelkezésére. A koncepció kialakítása során a tervezők nagymértékű hangsúlyt fektettek az épület nyitottságára, így az intézmény minden életkorú és kultúrában érdeklődő számára pazar élményt nyújt. A könyvtár csaknem 2200 négyzetméteres területén megannyi, a helyi csoportok, valamint a civil szervezetek birtokába vehető közösségi tér kialakítására került sor, ahol az intézmény programjainak megvalósítására is van lehetőség.

A földszinten a gyermekkönyvtár, a raktár és a rendezvényterem kaptak helyet, az emeleten a felnőtt részleg, a szép- és szakirodalmi kölcsönzővel, az olvasóteremmel, illetve a helytörténeti gyűjteménnyel.

A tetőtérben elhelyezett klubtermeket három neves, Hatvan városához és a könyvtárhoz köthető személyről nevezték el, ezáltal is emléket állítva részükre: Gódor Kálmán festőművészről, Perei Zoltán grafikusművészről és Ratkó József költőről. Az első emeleti galérián Hatvan és a környék képzőművészeinek alkotásaiból készült kiállítás is látható.

Hatvan város építészeti öröksége egyedülállóan tartalmas és sokszínű, tükrözi a város gazdag történelmi és kulturális hátterét. Az évszázadok során kialakult építészeti stílusok, a történelmi emlékek és a modern épületek harmonikus együttélése lenyűgöző élményt nyújt mindazoknak, akik ellátogatnak hazánk ezen pontjára, Hatvan városába."

 

 

Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: