Könyvajánló - 2018. január

Csukás István: A legkisebb ugrifüles a városban. Szeged. Könyvmolyképző, 2017.

"Milyen okos, milyen ügyes, a Legkisebb Ugrifüles!" Most is ügyesen és okosan sétálgat a városban barátjával, Tüskéshátúval. Ámulnak és bámulnak, és nagyokat tüsszentenek. Illetve először a trafikos bódé tüsszentett, majd utána ők. Gyorsan elbúcsúznak, mielőtt eltüsszentenék az összes téli tüsszentést. Kiszabadítanak egy rigót a kalitkából, pirosra állítják a közlekedési lámpát az üldöző macska előtt, s a vakondtól megszerzik a kulcsot. Koncertet adnak egy beteg gyereknek, megalakítva a radiátor ütőzenekart, amitől rögtön meggyógyul.

Annie M. G. Schmidt: Viplala varázsol. Bp. Pozsonyi Pagony, 217.

Ismeritek Viplalát? A kis manót, aki a Blom családnál lakik Jánoska és Nella Della legnagyobb örömére? Persze Blom papa annyira nem örül neki, mert Viplala, ha éppen megharagszik valakire, rögtön átváltoztatja. Vissza¬változtatni viszont nemigen sikerül senkit. Márpedig mit kezdjen apa azzal, ha a főnöke egyszer csak egy vadul morgó, ideges tacskó lesz, és ráadásul mindenki rajta ¬keresi a szomorú feleségtől a
gyanakvó kisfőnökig?

Anne Booth: Lucy téli mentőakciója. Bp. Studium Plusz Könyvkiadó, 2017.

Amikor Lucy egy bajba jutott, elveszett kis vidrakölyökre bukkan a folyóparti nádasban, azt kívánja, bár sikerülne új otthont találnia neki. A kislány nem is sejti, azzal, hogy a családjától elsodródott vidráról gondoskodik, valóságos karácsonyi varázslat veszi kezdetét.
Lehet, hogy Lucy kisvidrája apró jószág, de nagy hatással van mindenre!

Florence Hinckel: A fiúk listája. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó, 2017. (Narancs pöttyös)

Itt a tanévkezdés, és Mona alig várja, hogy újra találkozzon legjobb barátnőivel, Margot-val és Soizic-kal. Soizic azonban nagyon megváltozott a nyáron, barátságuk már nem a régi.
Ráadásul a lányok életét a híres Lista is bonyolítja, amit a fiú osztálytársak írtak. A kegyetlen Listán az osztálybeli lányok rangsora látható, és Monát szíven üti, amikor meglátja, hányadik helyen áll... Vajon helyrehozható-e a lányok barátsága? Sikerül-e Monának feljebb kerülnie a Listán? Na és mi a helyzet Nilsszel, a helyes sráccal?

Holden Rose: Holtidő. Bp. Főnix Nova, 2017. (Ifjú Sherlock Holmes)

Jason egy teljesen átlagos fiú, pedig már tizenhét éves. Ez azért gond, mert a különlegeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, ahol elvárás, hogy megmutassa a tehetségét. Emiatt újabb és újabb hazugságokba kényszeríti magát, mígnem a sors váratlanul a császár ellen lázadók táborába sodorja. Ekkor teljesen felfordul körülötte a világ. Már azt sem tudja, kiben bízhat, ki az ellenség, miközben arra is rá kell jönnie, kicsoda ő valójában. Enélkül ugyanis reménytelen, hogy valaha is visszakapja az életét. Aztán a holtidő kíméletlenül és véglegesen elsodor mindent. Semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt. Jason úgy érzi, nem képes lépést tartani a valósággal. Azonban a túlélésért ezen mindenképp változtatnia kell.

Leiner Laura: Ég veled. Bp. L&L Kiadó, 2017. (Iskolák versenye 1.)

Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják. Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá. Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyén.

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: