Októberi újdonságok a Központi Könyvtárban

 David Ebershoff: A 19. feleség
A regényben két szál fut párhuzamosan - az egyik egy napjainkban játszódó, izgalmas bűnügyi nyomozás, míg a másik egy XIX. században élt asszony, Ann Eliza Young életének története. A két fonalat egy amerikai egyházi közösség, a mormon egyház története kapcsolja össze. Valóban BeckyLyn végzett férjével házuk pincéjében? A húszéves Jordan Scott - akit egyháza hat évvel korábban kiközösített - visszatér szülővárosába, hogy izgalmas, veszélyes nyomozás során, új barátokat szerezve kiderítse, édesanyja valóban gyilkos-e. És milyen asszony volt Ann Eliza Young, a hírhedt tizenkilencedik feleség, aki egy elzártan élő közösség tagjaként egyszer csak rádöbbent, hogy képtelen tovább élni egyháza tanait követve? A mormonok prófétájának tizenkilencedik felesége bátran szembeszállt hitbéli közösségével, annak vezetőjével, és addigi életét hátrahagyva elindult a - számára addig ismeretlen - külső világba, hogy mindenkinek elmondja, milyen élet jut azoknak az asszonynak, akiknek nemegyszer legalább egy tucat másik nővel kell megosztozniuk a férjükön. A regény fikció, de szereplői valóban léteztek, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának tagjai voltak.

 Kóbor Barbara: Az utolsó nap éjszakája
Séverine Bonheur, a harmincas évei közepén járó párizsi hobbiújságíró örömtelen házasságban, unalmas életet él. Gyáva ahhoz, hogy otthagyja politikai karrier előtt álló, brutális férjét. Hogy ne őrüljön meg, úgy lép ki valóságból, hogy tökélyre fejleszti az ábrándozást. Aztán egy szilveszteréjszakán rejtélyes bűncselekmény áldozatává válik, és onnantól egyszerre lélegzetelállítóan izgalmas lesz az élete...
Kóbor Barbara első regényében a kiszolgáltatottság és az öntudatra ébredés állomásain vezeti végig az olvasót; szövevényesen felépített lélektani krimijében egy olyan nő agyába pillanthatunk be, aki kalickába zárt madárkaként vergődik, egészen addig, amíg valóban foglyul nem ejti egy sorozatgyilkos. Az események felpörögnek, a szereplőgárda egyre színesebb lesz, a cselekmény szálai pedig egyre kuszábbak, egészen a bravúros végkifejletig. 

 Ann Chamberlin: A szultán lánya - Küzdelem Szulejmán trónjáért
Isztambulban könyörtelen vetélkedés folyik a világ leggyönyörűbb asszonyai között. Szulejmán már öreg. Minden nagyhatalmú úrnő azt akarja, hogy az ő fia legyen az új szultán. Hürrem fiai közül mostanra már csak Szelim herceg maradt meg. A nagyra törő Szafije vakmerő cselszövésbe kezd, melynek következményeit az egész birodalomban, sőt a határokon túl is meg lehet érezni. Ebben nagy segítségére lehet a Héttorony börtönéből kimentett, titokzatos magyar rab. Eszmehan szultána Szelim leánya. A sors úgy akarta, hogy első hadimja a szerencsétlen Abdullah legyen, aki nem tudott ellenállni a gyönyörű Szafije varázserejének. Eszmehan szolgálatában már csak egyetlen célja maradt: azt akarja, hogy boldogan éljen az úrnője. A hercegnőre szörnyű csapások sora hárul. Hiába esik többször is teherbe, gyermekei sorra meghalnak. Attól tart, hogy a férje elfordul tőle, és ezért magányos, rabsággal felérő élet vár majd rá. Abdullah rájön, hogy Szafije cselszövései veszélyeztetik Eszmehan életét. A szerelmes hadim azonban semmitől sem riad vissza, hogy megmentse jóságos úrnőjét. A sors könyörtelen próbára teszi. Titkos üzenetek érkeznek a hárem zárt világába. A virágok nyelvén írták őket és arról szólnak, hogy valaki szerelmes a hercegnőbe. A magányos asszonyt megérinti a tiltott vágyakozás. Abdullah kezében tartja Eszmehan boldogságának kulcsát. Lélegzetelállítóan izgalmas kalandok után el kell döntenie, hogy mi fontosabb számára: Eszmehan szultána, vagy a saját szabadsága. Ann Chamberlin napjaink egyik legkiválóbb írója. Új regénye is lenyűgözően szórakoztató és magával ragadó cselszövésekkel teli történelmi olvasmány. A Szulejmán szultán udvarában játszódó izgalmas történet a legtisztább szerelem lenyűgöző krónikája.

 

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: