Kövesdi Miklós Gábor: SpongyaBobtól Wodehouse-ig: A humor fordítása a gyakorlatban

"Beszélgetések a Fordításcentrumban" címmel új előadássorozatot indít Egerben a Fordításcentrum a fordítás/tolmácsolás szerelmeseinek, ahol a szakma egy-egy ismert képviselőjének vezetésével pillanthatunk a kulisszák mögé. Az első előadáson Kövesdi Miklós Gábor író-műfordító-humorista mesél a filmfordítás lenyűgöző világáról. A részvétel ingyenes (a helyszínen 500 vagy 1000 Ft-os támogató jegy vásárolható), de egy rövid regisztrációhoz kötött, amelyre jövő hét péntekig (2015.06.19) lehet sort keríteni a következő linken: Regisztrálok

Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény (Eger, Kossuth u. 18)
Időpont: 2015. június 23. (kedd) 16 óra

SpongyaBobtól Wodehouse-ig: A humor fordítása a gyakorlatban 

A „hangalától” a „szájra rakásig”, a „szitkomtól” a „répafilmig”: érdekes utazás a filmfordítás világába Kövesdi Miklós Gábor író-humorista-műfordító vezetésével, aki a humor fordításának sajátosságait szem előtt tartva a filmfordítás és a műfordítás különbségeire is ki fog térni.
Kövesdi Miklós Gábor író, humorista, műfordító 1976-ban született Budapesten. 20 éve foglalkozik filmek fordításával, közel egy évtizede pedig könyveket is fordít angolból. Emellett humoristaként is dolgozik, folyamatosan ír a Rádiókabaréba, Farkasházy Tivadar felkérésére pedig a Hócipő szatirikus kéthetilapba, ezenkívül 15 éve erősíti Fábry Sándor stábját. A humorszakma és a műfordítás találkozásaként gyakran bízzák rá sorozatok, sitcomok, rajzfilmek (Családi kötelékek, Melrose Place, Tini Nindzsa Teknőcök, SpongyaBob Kockanadrág stb.), illetve humoros könyvek fordítását, pl. az angol irodalom tréfás zsenijének tartott P.G. Wodehouse (1881-1975) egyik legfoglalkoztatottabb magyar fordítójának számít, eddig a brit író hét könyvét szólaltatta meg magyarul, de Jane Goodall és a Monty Pythonból (is) ismert Michael Palin és Eric Idle könyveinek magyarosítása is a nevéhez fűződik: Könyvfordításai, Filmfordításai.

A Bródy Sándor Könyvtárban tartott rendezvényen való részvétellel tudomásul veszem, hogy a rendezvényen fénykép- és videofelvétel készül, továbbá tudomásul veszem és hozzájárulok ahhoz, hogy az így készült fénykép és videofelvételek a könyvtár által nyilvánosságra hozhatóak, felhasználhatóak. Amennyiben nem járul hozzá az Önről készített fénykép- vagy videofelvétel nyilvánosságra hozatalához, kérjük, jelezze kollégánknak. Köszönjük!

Kapcsolódó képgalériák: 
Kategória: 
Hírek: