Márciusi könyv újdonságainkból

 Romain Puértolas: A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt
Libri Könyvkiadó, 2014

Volt egyszer egy szürke ruhás, nagyon szakállas hindu fakír, Hathadrab Béhrez Nehmár (ejtsd: hat-darabért-ez-nem-ár). Csalásból éldegélt, cukorszögeket és ál-pengéket nyelt reggeltől estig. Egy napon ez a fakír megérkezik Párizsba, hogy felkeresse az elemes bútorok Mekkáját, a szerelési útmutatók Lourdes-ját: az IKEA áruházat. Vásárolni szeretne magának egy - a kényelmét és a kenyérkeresetét egyszerre biztosító - szöges ágyat. Mivel szállodára nincsen pénze, elhatározza, hogy az éjszakát az áruházban tölti. Ám a szekrényt, ahol elbújik, egyszer csak felteszik egy Angliába induló kamionra, melynek rakterében néhány szudáni férfi lapul. Angliában letartóztatják, és a bevándorlókkal együtt kitoloncolják Spanyolországba. Innen egy utazóládában menekülve Rómában találja magát ahol nekilát megírni első regényét...
A fakír szemfényesztően mulatságos és szép szerelmi történetből megismerhetjük az illegális bevándorlók különös utazását Európába, az ígéret földjére.
Romain Puértolas 1975-ben született Montpellier-ben. Volt lemezlovas, énekes dalszerző, nyelvtanár, tolmács-fordító, steward, bűvész, és végül egy osztrák cirkuszban kötött ki, ahol nőket vágott darabokra, ám innen is kidobták, mert túlságosan remegett a keze. Ezután csapott fel írónak, és azóta kényszeresen ír. Mivel egy év alatt sikerült megírnia 450 regényt (ez napi 1,2328767123 regényt jelent), most végre a saját könyveivel töltheti meg IKEA könyvespolcát, hogy eltakarja velük a polc rémes (műanyag) rögzítőelemeit.

 Diane Keaton: Elég volt a bújócskából!
Kossuth Kiadó, 2014

Diane Keaton Elég volt a bújócskából! című, humorral és öniróniával sűrűn átszőtt új memoárkötetében a melankolikus hang is megszólal.
Izgalmas életének eseményeit a színésznő össze nem álló mozaikdarabokként tárja elénk. Apropót a visszatekintésre és az életről való gondolkodásra egy-egy jelenbeli történés, tárgy vagy éppen saját teste szolgáltatják. Az összefonódó jelen és múlt, a hétköznapok csip-csup ügyeiben rejlő bosszúságok és örömök, valamint a nagy ívű pálya emlékei egyre inkább tartalmas egészet alkotnak számára, s ez képessé teszi arra, hogy meglássa az élet jelenségeiben rejlő szépséget.

 Charles Martin: Egy új élet reménye
General Press Kiadó, 2011

Egy dél-karolinai kisvárosban a vége felé közeledik a nyár, amelyet Dylan és Maggie Styles izgatott és boldog tervezgetéssel tölt: első gyermekük születését várják. Az idill azonban kettétörik, amikor a szülés közben komplikációk lépnek fel, és Maggie a vérveszteségtől kómába esik. A magabiztos és életvidám Dylan számára mindaz, amiben eddig hitt, kártyavárként omlik össze. A férfi élőhalottként járkál és virraszt felesége ágya mellett. A sors iróniája, hogy épp ekkor talál rá az oly régóta áhított lehetőség: tanárnak hívják a helyi főiskolára. Legjobb barátja unszolására kénytelen-kelletlen elfogadja a felkínált állást, és tanítani kezd. De vajon képes lesz-e helytállni és vigaszt nyújtani nehéz sorsú diákjainak, miközben ő maga élete legnehezebb pillanatait éli át? Van-e még remény az újrakezdésre, vagy szívében a zene örökre elcsendesedett? Charles Martin (Ahol a folyó véget ér, Hegyek között) új regénye megrendítő, keserédes történet, amely egy férfi küzdelmes útját meséli el a kétségbeeséstől az újra megtalált reményig. Dylan és Maggie sorsának további alakulását a szerző következő regényében követhetik nyomon.

 Robin Williams - 1951-2014

Duna Könyvklub Kft., 2014

Azért kezdtem el komédiázni, mert más színpadra nem engedtek fel. - emlékezett vissza karrierjének kezdetére minden idők egyik legnagyobb nevettetője. A kamerák össztüzében és a színpadi reflektorok fényében élt és dolgozott, sikerei és kudarcai nem maradtak rejtve. Mindemellett a nyilvánosság kevésbé ismerte a nemes ügyek mellett mindig kiálló, kiterjedt humanitárius tevékenységet folytató embert, a nagylelkű barátot, a gondoskodó és szerető apát. A kötet előszavát Gálvölgyi János írta. kevesebb

 Lévai Katalin: Anna Karenina lánya
Kossuth Kiadó, 2014

Hogyan képzelhetjük el egy házasságon kívül született, törvénytelen lány sorsát, akinek az édesanyja történetesen Lev Tolsztoj tragikus sorsú főhősnője? Anna Karenina költött alak, másfél százada mégis velünk él tovább, sokmillió olvasó ember közös ismerőse. Most ismerősünkké lehet Annie is, aki szüleit vesztett árvaként a becsületes Karenin házában mindent megkaphat, ami egy felső körökben nevelkedő gyerek osztályrésze, ám átokként ül rajta anyja titka és emléke. A megváltásra Lévai Katalin magával ragadó képzelete szerint idegenben, egy közép-európai városban, a millenniumi Budapesten talál rá. Anyaként és a női egyenjogúság bontakozó mozgalmának híveként.

Könyvtári ajánló - Bródy: