Februári újdonságok a Központi Könyvtárban

 Katie Cotugno: Hogyan szeress?
CICERÓ KÖNYVSTÚDIÓ KFT., 2014

ELŐTTE:
Reena Montero szerette Sawyer LeGrande-ot amióta az eszét tudta: olyan természetes volt ez számára, akár a levegővétel, és olyan végtelen, akár az idő. Csakhogy Sawyer ezt látszólag egyáltalán nem észlelte... amíg egy napon, hihetetlen ugyan, de megvilágosodott. Reena és Sawyer zűrös és bonyolult kapcsolatba kerültek egymással. Aztán Sawyer hirtelen, egyetlen szó nélkül lelépett a párás floridai városból, Reena pedig magára maradt összezavarodva és - terhesen.

UTÁNA:
Szinte három év telt el, és Reena életének középpontjába egy új viszony került: a lánya, Hannah iránti szeretet. Reena megtanult Sawyer nélkül élni, és végre képes saját maga irányítani életének különös és váratlan eseményeit. Ám éppolyan hirtelen és váratlanul, ahogy annak idején lelépett, Sawyer egy napon ismét feltűnik a városban.

 Szabó Balázs: Rákosi titkos bunkere F-4

SZIKLAKÓRHÁZ KULT. NONPROFIT K, 2013

BUDAPEST EGYIK LEGFÉLTETTEBB TITKA: AZ F-4 ATOMBUNKER. Budapest nagyszámú földalatti, titkos létesítménye közül az egyik legkomolyabb az F-4 atombunker. Különlegessége a központi fekvés - a Szabadság térhez közel, a TV volt székházától, az amerikai nagykövetségtől és a Parlamenttől is mindössze pár percre található. Kémfilmek kedvelőinek igazi csemege: titkos vágány ágazik el ide a metróból. Megépítésére Rákosi Mátyás személyes utasítására került sor és illeszkedett a diktatúra hidegháborús paranoiájának logikájába. A 16 emelet mélyen, 3500 m2 alapterülettel, mérnöki bravúrral megépített objektum legfontosabb üzenete: "ezek" tényleg komolyan gondolták, hogy lehet atomháború. Ha más nem, ez a létesítmény ékes példája annak, hogy mennyire borotvaélen táncolt akkoriban az emberiség és a nagyhatalmak hidegháborús küzdelme nem csak "kakaskodás" volt, hanem valóban magában hordozta a harmadik világháború kitörésének esélyét. Az atombunker kiépítése 15 évig tartott. A Magyar Dolgozók Pártja, később a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetősége számára lett kialakítva, Budapesten maradó állományuk részére. Biztonságos óvóhelyi és egyben irodai elhelyezést akartak kialakítani, mélyen a föld alatt, ahonnan az ország és a párt irányítása mindenkor - akár atomtámadás alatt is - lehetséges lett volna. A hatvanas-hetvenes években csak legendák szóltak a létezéséről, míg a nyolcvanas években egy szűk kör már megismerhette. A létesítmény és története a mai napig csekély publicitást kapott. Ez az első könyv, mely pontos adatokkal alátámasztott, fényképekkel és történeti dokumentumokkal illusztrált leírása a dolgozók pénzén - milliárdokból - épített, de szerencsére sosem használt földalatti objektumnak. Szabó Balázs munkája végigköveti a létesítmény történetét a tervezéstől egészen napjainkig. A rendelkezésre álló korlátozott mennyiségű adat és tervdokumentáció, valamint a kevés, még élő szemtanú ellenére a munka átfogóan és érthetően dokumentálja az F-4 bunker történetét. Köszönhető ez a szerző közel 10 éves kutatómunkájának, melynek során megszámlálhatatlan órát töltött levéltárakban azoknak a dokumentumoknak a felkutatásával, amelyeket e könyvben bemutat. A kiadvány a Sziklakórház Atombunker Múzeum "Hiteles történelem" sorozata köteteként jelenik meg és mindenki számára ajánlható, akit a hidegháború, Budapest, vagy a titkos létesítmények szakszerű története érdekel.

 Árni Pórarinsson: A boszorkány ideje

Scolar Kft., 2014

The Season of the Witch valaki ezt a számot küldi az észak-izlandi város színkörének. A színkör vezéralakját másnap sehol sem találják A rejtély megoldása Einarra, az alkoholizmusából frissen kigyógyult újságíróra vár, aki nemrég érkezett a fővárosból. A háta közepére sem kívánja az északi kiküldetést, melynek célja, hogy tudósítson a vidéki ügyekről. Először úgy tűnik, nincs miről írni, a legnagyobb port az kavarja, hogy a helyi édességgyár vezetőjenek felesége balesetet szenved a céges kalandtúrán, és nem sokára életét veszti. Ám ekkor az áldozat idősek otthonában élő anyja felhívja Einart, hogy elmondja, bizonyos benne: gyilkosság történt. Csak a vénasszony képzelődik? És lehet-e ennek köze a fiú eltűnéséhez? Einar szembeszegül a rendőrséggel, a helyi kiskirályokkal és nem utolsósorban saját kollégáival, hogy pontot tehessen az ügy végére.

 Boldizsár Ildikó: Mesék boldog öregekről

Magvető Könyvkiadó, 2014

Mi kell a boldog öregséghez? Ezt a kérdést tette fel a kötet szerkesztője, amikor gyűjteni kezdte az idős emberekről szóló meséket. Boldizsár Ildikó meggyőződése, hogy a mesék minden élethelyzetben és életkorban képesek új tapasztalatokkal gazdagítani bennünket, s ez fokozottan igaz az öregkor meséire. Ha az ember idejében elgondolja, milyennek szeretné látni magát élete utolsó harmadában, lehetőséget teremt arra, hogy ehhez az elképzeléshez igazítsa napjait. Az öregkorra ugyanis éppúgy fel kell készülni, mint a felnőtté válásra, vagy az anyaságra és az apaságra. A kötet meséi úgy segíthetik ezt a felkészülést, hogy a történetekben szereplő apókák és anyókák követendő példát nyújtanak a mindennapok átrendezésére, a világhoz való viszony megváltoztatására. A boldog öregek tényként fogadják el az idő múlását, és felismerik a benne rejlő lehetőségeket. Megváltozik a fontossági sorrend életükben, és képessé válnak az előítéletektől és önbecsapásoktól mentes létezésre. Ráadásul életörömöt és leleményességet is lehet tanulni tőlük, hiszen tapasztalataik rendezgetése, szintetizálása közben sok olyan dolgot fedeznek fel, amire a fiatalabbaknak még nincs látásuk.
A Mesék-sorozat záró kötetét az idős embereken túl azoknak ajánljuk, akik boldog öregségre vágynak, és kíváncsiak rá, hogyan alakítható át az életük ennek érdekében. És persze azoknak, akik szeretnének maguk körül minél több boldog öreget látni, hiszen a hozzátartozókon is múlik, hogy milyen minőségben éljük át az élet délutánját.

 

Könyvtári ajánló - Bródy: