Az I. világháború gyöngyösi hősei : Kiállítás és előadás a könyvtárban (2014. okt. 10.)

Gyöngyös Város Barátainak Körével együtt felhívással fordultunk Gyöngyös város polgáraihoz: kértük mindazokat, akiknek volt a családjukban olyan személy, aki részt vett a háborúban, hogy hozzák be családi emlékeiket a könyvtárba. 

A kiállításon 29 egykori katonának állítottunk emléket név szerint is. 36-an voltak azok, akik segítettek a gyűjtésben. Volt, aki csak egy fotóval, mások pedig egy teljes életrajzzal és a személyhez kapcsolódó levelezéssel, családi fotókkal járultak hozzá a kiállítás sikeréhez. Jónéhányan az egykori katona személyes tárgyait is elhozták. 

Az izgalmas tárgyak közül néhány, amelyek érzékeltetik a háború és a hátország mindennapjait: katonaláda, petróleumos konzervmelegítő, ágyúlövedékből készített vázák, puskalövedékből formált kereszt és gyűrűk, faragott evőeszközök, az uralkodó és a hadvezetés portréjával díszített bögrék, csészék, kancsó és legyező. Kitüntetések, korabeli pénzek, és természetesen sok-sok tábori levelezőlap, hazaküldött levél, képeslapok, fotók, térképek és könyvek is kapcsolódnak a bemutatott anyaghoz. 

A kiállítás megnyitót az Abasári Dalkör programja színesítette korabeli katondalokkal, majd az érdeklődők Herman István egri történész előadását hallgathatták meg Doberdó, Isonzó címmel. 

Lovász Béláné

Kapcsolódó képgalériák: 
Kategória: