Könyvajánló - 2014. július

Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó. Bp. Manó Könyvek, 2014. (Kerék mesék 2)

A Kerék mesék újabb részének hőse Pedró, a tűzoltóautó, aki nem csak a tűzoltó-parancsnokságon pihen egész nap, hanem egy sor izgalmas kalandot él át. Segít az áruházban, az autópályán és a kisvasútnál, föld alatt és vihar után egyaránt. Megment egy kiscicát, és a lóversenypályán sem tétlenkedik. Vajon Bartolóval, a markolóval is összebarátkozik? És ki lehet Roninó? A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre. A történetek nem csak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos dolgot is megtanítanak a tűzoltók munkájával kapcsolatban.

 

Kozári Dorka: Marcsi és a nyári kalamajka. Szeged. Könyvmolyképző K. Kft., 2014. (Cicakalandok 2)

Nicsak! Ismét itt van Marcsi! Marcsi, ez a játékos kismacska, ezúttal a Balatonon nyaral, és ott is megállja a helyét: barátokat szerez, kalamajkákba sodródik, mókákat eszel ki és segít, ahol tud. Nyaralj Marcsival, vegyél részt kalandjaiban!

 

 

Nógrádi Gábor: A mi Dózsánk. Bp. Móra, 2014.

Négy iskolás, egy töritanár meg egy vizsla. Mit keresnek ők valamennyien 1514-ben? És ráadásul Kinizsi Pál feliratú pólóban. (A vizslát kivéve.) A kis csapatnak feltétlenül beszélnie kell Dózsa Györggyel, mielőtt még visszaindulnak a jövőbe. Kezdetét veszi az utazás Temesvárra, amely bővelkedik kalandokban: többek közt összefutnak a gonosz Jumurdzsákkal (aki még nem félszemű) és a gyermek Dobó Istvánnal, a későbbi egri várkapitánnyal. Számos kalamajkába keverednek, néha csak hajszálon múlik az életük. Egyre gyakrabban jut eszükbe: vajon megváltoztathatják a történelmet?

 

Nyulász Péter: Ciprián – A Balaton hercege. Bp. Betűtészta Kiadó, 2014.

Az új kötetben Helka testvére, Ciprián kap főszerepet. Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.

 

Joss Stirling: Storm és Stone. Bp. Manó Könyvkiadó, 2014.

Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik. Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai. És most pedig a halálos fenyegetések... A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő. Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?

 

Rick Riordian: Az elveszett hős. Szeged. Könyvmolyképző, 2014. (Az Olimposz hősei 1.)

Percy Jackson visszatér Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül és rejtélyesen eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi szerelmét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy eltűnt, feltűnik egy Jászón nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és csak úgy mellékesen folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk. Elhangzik egy újabb prófécia, és egy újabb küldetés most már Jászón vezetésével kezdetét veszi. Közben kiderül néhány furcsa dolog Jászónról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a görög istenek római megfelelőinek a gyermekeik nevelkednek?
 

Könyvtári ajánló - VSVK: