Könyvajánló - 2014. április

Magyar Edina: Ruben és barátai: Segítség, füstöl! Bp. Ruben Kiadó, 2013.

Ruben nem volt átlagos kisfiú, nem is lehetett volna az, hiszen, akinek sárkány az apukája, ezt nagyon ritkán mondhatja el magáról. Éjszakánként, a többi gyerekkel ellentétben, amikor álomra hajtotta fejét, ő nem akart hős lovag lenni, sem űrhajós, sem hajóskapitány, ő egyszerűen láthatatlanná akart válni.
Arra vágyott, hogy reggel, amikor oviba indul, senki ne vegye őt észre, vagy amikor anyukájával vásárolni mennek, senki ne forduljon utána kíváncsiskodva. Ugyanis Ruben, nagy bánatára, félig sárkány-, félig embergyerek volt. 

Timo Parvela: Ella és a rock királya. Bp. Pongrác Kiadó, 2013.

„A nevem Ella. Aranyos a tanító bácsink, és az osztályunk is klassz. Vagyis csak volt. Az utóbbi időben ugyanis eléggé elromlott a kedvünk, mert úgy néz ki, Paténak osztályt kell ismételnie.” A népszerű finn író Ella-sorozatának negyedik kötete újabb izgalmas kalandokat ígér.

 

 

Módra Ildikó: Cinóber cirkusz. Bp. Móra Kiadó, 2014.

Cinóber cirkusznak nincs párja a világon. Igaz, itt is vannak bűvészek, zsonglőrök, artisták és tűznyelők, csak éppen mind macskák. Világszenzáció, ahogy a kismacska nagymacskákat idomít, mint Grabanc, világszenzáció Miss Mini, a műlovarnő, és Bukfenc, a bohóc is. Ám amikor vége az előadásnak, a Cinóber cirkusz társulata ugyanúgy lakókocsijába tér, mint más cirkuszosok. Éjszaka csak a hold világít a sátor fölött, ő vigyáz a nyugalmukra. De egyik éjszaka különös dolog történik: valaki kirágja a sátorponyvát, összebogozza az oroszlánok farkát, és dézsmálja a kolbászkészletet. Ki lehet a titokzatos betolakodó? Ki kell nyomozni, és fülön kell csípni, különben veszélyben az előadás.

 

Fabian Lenk: A berni csoda. Bp. Scolar, 2014. (Idődetektívek 15.)

1954, Svájc, futball-világbajnokság. A négy éve verhetetlen magyar Aranycsapat ellen készül kiállni a német válogatott. A világbajnoki döntőre kíváncsi idődetektíveknek a meccs előtt feltűnik egy gyanús alak, aki képeket készít a csapat titkos csodafegyveréről, a cserélhető stoplis cipőkről. Ezután éjszaka be is tör valaki a német szertáros műhelyébe. Vajon komolyan veszik-e a világhírű sportolók a három gyerek figyelmeztetését? Képesek-e megakadályozni, hogy valaki ártson kedvenc focicsapatuknak? A sorozat újabb izgalmas részében nem fogunk csalódni.

 

Szántai Zita: B épület 1.: Vivi és a Rómeók.Bp. Studium Plusz, 2014. (Hűvösvölgyi Gimnázium)

A Hűvösvölgyiben egyetlen pillanatra sem áll le az élet. Ne hagyd ki az izgalmakat: less bele a gimi egy újabb osztályának pörgős hétköznapjaiba! Miközben a B épületben a készülő színdarab próbái zajlanak, az új lány magába bolondítja a fiúkat, szétrobbantja a klikkeket. Mi megy a falak között? Mi sül ki az előadásból? Olvasd el, és Te is megtudod!

 

 

Michelle Paver: Farkastestvér. Bp. Ciceró Könyvstúdió Kft., 2013.

A fiatal olvasóknak szóló regény története évezredekkel ezelőtt játszódik, az ősidők erdőrengetegében, ahol Torak az édesapja halála után magára marad. A fiú egyetlen társa egy ugyancsak árva farkaskölyök, és ahhoz, hogy életben maradjon, szüksége lesz minden vadásztudományára. Az éhenhalás azonban csak egyike a rá leselkedő veszélyeknek: a közelben olyan gonosz ólálkodik, amilyennel az erdőlakó törzsek még soha nem találkoztak. A Farkastestvér lebilincselő mese barátságról és túlélésről. Egy olyan világban játszódik, amelyet áthat a varázslat és a természet hatalma, és ahol egy barátba vetett bizalom élet-halál kérdésévé válhat.
 

Könyvtári ajánló - VSVK: