AZ ÉLŐ GÁRDONYI – Városi vetélkedő és akadályverseny

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából

3. forduló – AKADÁLYVERSENY ÉS DÖNTŐ VETÉLKEDŐ
Szívből gratulálunk a verseny minden résztvevőjének! Köszönjük az iskolák bizalmát, a tanárok felkészítő munkáját, támogatását, partneri együttműködését!
Örülünk, hogy egy olyan élvezetes játéksorozattal ünnepelhettük együtt Gárdonyi Géza születésének jubileumát, kalandozhattunk világában, amely talán hozzájárul közvetlen környezetünk értékeinek alaposabb megismeréséhez és megbecsüléséhez. Az egész napos vetélkedésen a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották:

 „Amerre Gárdonyi járt” akadályverseny legjobb csapatai
A halhatatlan Gárdonyi – döntő vetélkedő győztesei

Részletek
Május 23-án elérkezett a vetélkedősorozat döntő napja, a 3. forduló. 8.30-kor zsúfolásig megtelt a Megyeháza díszterme, ahol fogadtuk az előző 2 forduló eredményei alapján a döntőbe jutott 28 csapatot, 140 diákot. Az Eger Televízió riportja ITT tekinthető meg.
A rendezvényről további ismertetőt a hír címére kattintva olvashat.


Tavaszi felhívásunkra, a három hónapon át tartó, három fordulós játéksorozatra 14 iskola 56 csapata, közel 300 általános és középiskolás diák jelentkezett és a vetélkedő során számos új ismeretet, átélhető élményt szerzett Gárdonyiról, műveiről, alkotói világáról, s nem utolsó sorban egyre többet olvasott Gárdonyitól Gárdonyiról. Az egyéni felkészülés és kutató munka mellett a diákok folyamatos tapasztalatokat gyűjtöttek az együttműködésről, az összehangolt csapatmunkáról.
A két részből álló döntő napjára az iskolákból a csapatok fele jutott tovább.
Délelőtt az „Amerre Gárdonyi járt”című játékos akadályversenyen Gárdonyi nyomába eredtünk, a város számos pontján megfordultunk, ahol ő is járhatott. A furfangos feladatok pedig mind az ő munkásságához, az ő világához kapcsolódtak. Az akadályversenyen ugyancsak összefogásra, a csapattagok tudásának, leleményességének, kreativitásának mozgósítására volt szükség, s itt-ott csipetnyi szerencsére is. Nem ártott az sem, ha valaki járatos a nyíllövészetben, a DARC dobálásban, ismer idegen nyelveket, tudja, kik szerepelnek az Egri csillagokban, sőt tisztában van a regény cselekményével is. De megismerhette, a müezzin imáját, együtt énekelhetett Tinódi Lantos Sebestyén 21. századi utódjával és megpróbálkozhatott Gárdonyi titkosírásának megfejtésével is. A 14 állomáshelyből álló akadálytúra próbáit végig jókedvvel, derűsen teljesítették a csapatok.
Noha az akadályverseny jócskán a délutánba nyúlt, az eredményhirdetéssel még nem ért véget a nap. Elköszöntünk az általános iskolai korosztály lelkes képviselőitől, de még tovább játszottunk a középiskolás korosztály 10 legjobb eredményt elért csapatával.
A halhatatlan Gárdonyi – döntő vetélkedőn ők mérték össze tudásukat, felkészültségüket a 3. forduló második felében, a végső megmérettetésben.
A vetélkedősorozatot egy jó hangulatú, Gárdonyi Géza olvasásra ajánlott regényei és az életét, munkásságát bemutató Lipp Tamás monográfia, valamint a Gárdonyi Emlékmúzeumban szerzett ismeretek alapján összeállított mozgalmas, változatos, licitálással és pontrablással tarkított, színészek, előadóművészek, táncosok közreműködésével megvalósuló, izgalmas szellemi vetélkedővel zártuk, melyet azonban a csapatok ötletdús, személyes hangú bemutatkozása fűszerezett meg igazán. Gratulálunk valamennyi csapatnak a sikeres szerepléshez!


 

Esemény dátum: 
csütörtök, május 23, 2013 - 08:30 to 17:00
Kapcsolódó képgalériák: 
Kategória: