Könyvajánló - 2016. december

Mesélj nekem minden este (szerk.: Pásztor Csörgei Andrea, Vezsenyi Zsófia). Bp. Manó Könyvek, 2016.

MESÉLJ NEKEM! hallatszik minden este a gyerekszobából. A közös mesélés, az összebújás, az együtt átélt izgalmas történetek meghitt, emlékezetes időtöltést jelentenek gyereknek, felnőttnek egyaránt. Ehhez a közös kalandhoz szeretnénk segítséget kínálni válogatásunkkal, melyben a népszerű Mesélj nekem-sorozatunk legszebb, legkülönlegesebb és legkedveltebb meséit gyűjtöttük egy csokorba. A rest leány és Mátyás király aranyszőrű bárányának története mellett olyan kevésbé ismert mesék is helyet kaptak, mint például A nyelves királykisasszony. Mert az igazán jó mesékből sosem lehet kinőni!!

Pernyész Dóra: Habcsók Hercegnő. Bp. Szülőföld Könyvkiadó Kft., 2016.

Az ly-ok frányák. A tulajdonnevek kiszámíthatatlanok.
Na és ki látott már makacsabb ellenfelet a szótagolásnál? Szegény Maja! Rosszul sikerült dolgozata miatt rengeteget kell gyakorolnia a téli szünetben. Talán azért, mert Ági néni haragszik rá? Nos, ha ő nem is, Anya biztosan, amiért nem mondta el azt a csúnya kettest. Pontosabban kettes alát. Vannak dolgok, amelyekről jobb mélyen hallgatni. A szülők előtt persze könnyű titkolózni, de mi a helyzet azzal a bizonyos levéllel? A hosszú listával, amelyet minden gyerek az ablakba tesz karácsony előtt. Ilyenkor még a falnak is füle van! Hiába próbál segíteni a szorgalmas Eszter, az anyukák előtt sajnos semmi sem maradhat rejtve.

Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett. Bp. Manó könyvek, 2016.

Egy bájosan szívmelengető, és finom humorral átszőtt, klasszikus meseregényeket idéző történet egy kisegérről, aki majdnem hős lett. Na meg persze a barátságról és a szeretetről is sokat tanulhatunk a kisállatok izgalmas kalandjai során. A Pásztohy András fejében megszületett szövevényes mesét Pásztohy Panka imádnivaló rajzai teszik teljessé. Magával ragadó történet, amit nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek sem akarnak majd letenni.

Holly Webb: A gazdátlan kiskutya. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2016.

"Gretának nem lehet saját kutyája, de nagyon szereti a kutyamenhely lakóit sétáltatni. Különösen Harryt, a legédesebb Jack Russel terriert. Harry izgatottan várja Greta látogatásait, és hamarosan a legjobb barátokká válnak. Csakhogy Harryt örökbe fogadják. Greta tudja, hogy boldognak kellene lennie, hogy Harry új otthonra talált, de borzasztóan hiányzik neki a kiskutya. Harry pedig nem érti, mi történt. Hova tűnt az ő szeretett Gretája?"

 Wendy Mass: 13 ajándék. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2016. (Bíbor pöttyös könyvek)

Tara Brennan hamar rájön, hogy betörni a suliba, ellopni egy kecskét és közben gázspray-vel hadonászni nem kifejezetten jó ötlet. Büntetésként egy álmos kisvárosba, Fűzlakba küldik a szülei olyan rokonokhoz, akiket alig ismer. Egyikük a tizenegy éves unokatestvére, Emily, aki a legutóbbi találkozásuk alkalmával egy egész rúd ragasztót megevett. Tara hamarosan ráébred, hogy Emily közel sem a legfurcsább lakó a városban. Tara kalandjai olyan helyekre sodorják őt és új barátait, amikre álmukban sem számítanának. Némelyik hely a való világban található, de sok közülük csak a lelkük mélyén létezik.

 Rick Riordan: A vörös piramis. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2016. (A Kane-krónikák 1.)

Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal. Egy éjjel dr. Kane kísérletezni viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak.
Sadie és Carter nemsokára megtapasztalják, milyen az, amikor az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth mind közül a legrosszabb kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény. Vajon hogyan boldogul a testvérpár az egyiptomi istenek és mágusok között? És milyen szálak fűzik őket a fáraók kora óta létező titkos rendhez?

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: