Könyvajánló - 2016. szeptember

Mirjam Oldenhave: Danny bá’ és a metekrap. Bp. Pozsonyi Pagony, 2016.

Danny bát és a 3.a osztályt nagy megtiszteltetés éri! Ők adhatják elő az év végi zenés színdarabot, az igazgatónő szerzeményét. Kár, hogy a darab olyan vacak, hogy nem érdemes megtanulni. Nem baj, hiszen Danny bának mindig támad valami jó ötlete! Készüljenek inkább egy nagy meglepetéssel: írjanak egy saját darabot, amiben mindenki megmutatja, hogy miben a legjobb. Ki a lábdobolásban, ki a szövegelésben, de van, aki a fejszámolásban. Vajon Tobias miben a legjobb? Mindenkinek, aki szeretne olyan tanító bácsit, akivel a matek és a nyelvtan is játék, aki szeret nevetni, aki szereti a szójátékokat, aki szeretne a világ legaranyosabb osztályának tagja lenni!

Roald Dahl: A barátságos óriás. Bp. Gyermekkönyvkiadó Kft., 2016.

A Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, azaz a HABÓ nem közönséges csontkrámcsáló óriás. Ahhoz túlságosan is kedves és gyámbor. Szofi legnagyobb szerencséjére. Ha ugyanis bármelyik másik óriás rabolta volna el az éjszaka kellős közepén, hamarosan felfalta volna reggelire. Amikor Szofi megtudja, hogy az óriások Angliába loholnak, és egészben nyeldekelnek le kedves gyerkedliket, ő meg a HABÓ elhatározza, egyszer s mindenkorra véget vetnek a szörnyűséges emberevésnek!

 Roald Dahl: Matilda. Bp. Kolibri Gyermekkönyvkiadó Kft., 2016.

Matilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták. Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

 Maria T. Lennon: Egy középső gyerek vallomásai. Bp. Manó Kiadó, 2016

Emberek, amit most a piszkos kis kezetekben fogtok, az nem más, mint egy kiáltvány, egy hosszú vallomás, amely direkt az olyanoknak íródott, akik félreértik a középső gyerekeket és nem hagyják őket kibontakozni. De csináltam valamit, amit nem kellett volna. Valami elég rosszat. Olyat, amiért kirúgják az embert a suliból, aztán pedig még dilidokihoz is elküldik. Először azt gondoltam, hogy Dr. Scales csak egy megfáradt idős ember, akinek sok komoly gondot okoz a hajkorpa. De tudjátok, mi történt? Nyár végére egy vadiúj csaj lett belőlem.

 Davide Morosinotto: Nemo - A névtelen fiú. Bp. Manó Kiadó, 2016.

Az ifjú Nemo történetének első részében megismerhetjük a fiút, akiből később a legendás Nemo kapitány lett. Európa, 1829. Egy barna bőrű fiú száll le egy óceánjáró hajóról Le Havre kikötőjében, ahonnan lovas kocsi viszi a Párizs környékén lévő, előkelő bentlakásos iskolába. De ő nem olyan, mint a többi diák: magányos, hallgatag, és senki sem ismeri a valódi nevét. Aki a barátja akar lenni, szólíthatja Nemonak. A fiúnak fontos küldetése van. Ám valaki már átkelt az óceánon, hogy a nyomára bukkanjon. Ő pedig semmiképpen nem akarja, hogy megtalálják. A három barát olyan izgalmas kalandra indul, amelyhez vállalkozó szellem, bizalom és hatalmas bátorság szükségeltetik.

Jennifer Salvador Doktorski: Lángra lobbant nyár. Bp. Móra, 2016. (LOL)

Hűtlen pasi, véletlenül felgyújtott kocsi, ideiglenes távoltartási határozat elég sűrűn indul Rosie nyara. A szülei szeretnék legalább a bírósági meghallgatásig távol tartani forrófejű lányukat a bajtól, ezért egyhetes autóútra küldik az ország túlsó felébe felelősségteljes legjobb barátjával és annak két haverjával. Egy kocsi sokféleképpen lángra kaphat…

 

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: