Kincseink

A jelen kiállításon könyvtárunk féltve őrzött ritkaságai, legrégebbi kiadványai és érdekességei láthatók. Olyan dokumentumok vannak most együtt, amelyek egyébként védett anyagként raktárainkban várják a kézhez vételt, vagyis fokozottan vigyázunk rájuk.
A kutatási lehetőségek mellett most így együtt kívánjuk őket megmutatni, vagy legalábbis egy részüket. Még ilyen összeállításban nem voltak láthatók a könyvtárban.
Itt van az 1800 előtt megjelent könyvek közül majd mindegyik, közülük a sort a legrégebbi könyvünk a 14 nyelvű szótár nyitja 1603-ból. Misekönyv, török és magyar krónika, Cicero és Phaedrus állatmeséi folytatják a sort. Szépek így együtt, különleges látványt jelentenek, hiszen szemünk a friss, modern kiadású könyvekhez szokott hozzá.
Igazi különlegesség az a Bugát Pál kézirat, amely két évvel ezelőtt dr. Gulyás Zoltán ajándékaként került be gyűjteményünkbe. Mellette a kórház egykori könyvtárának legrégebbi könyvei láthatók.
Valódi „csemegéket” jelentenek a dedikált könyveink. Csinszka, Szép Ernő, József Attila, Tamási Áron, Várnai Zseni, és a kórház első igazgatója Vezekényi (Horner) István autográf bejegyzései mindenképpen értékesek az adott könyv történetét illetően.
Azt szeretnénk, hogy rajtunk kívül Gyöngyös és környéke polgárai is büszkék legyenek arra, hogy könyvtáruk ilyen különleges értékekkel rendelkezik.
A messzebbről jött látogatóban pedig váltson ki elismerést az élménygazdag látnivaló.

Kapcsolódó képgalériák: 
Kategória: