Könyvajánló - 2014. szeptember

Lisa Burke: Kis tudós: A kertben: Szórakoztató és meglepő kísérletek. Bp. HVG Kiadói Zrt., 2014.

A növényekkel teli és kukacoktól hemzsegő helyek tökéletes terepei a kisebb-nagyobb csodák megfigyelésének. Lépj ki a létező legnagyobb laboratóriumba: a természetbe! Ebben az izgalmas könyvben 11 kísérlet segít megérteni a körülötted lévő világot. A kihajtható fülek alatt érdekes tudományos magyarázatokat és további, kipróbálásra váró remek ötleteket találsz. 

Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt. Bp. Ciceró, 2014. (2. rész)

Szeptember első kalandja óta visszavágyott Tündérföldre. Amikor végre visszajut, megtudja, hogy a birodalom lakóinak árnyéka - és varázsereje - már egy ideje Alsó-Tündérföldre szivárog. Az alvilágnak új uralkodója van: Halloween, a sivár királynő, Szeptember árnyéka. Halloweennek pedig esze ágában sincs visszaadni Tündérföld árnyait.

 

 

Kathryn Littlewood: Bliss: A varázslatos pékség titkai. Szeged, Könyvmolyképző, 2014.

Rosemary Bliss családja nagy titkot rejteget: a Bliss Családi Szakácskönyv valójában varázslatos receptek gyűjteménye. Süthetnek belőle mélyálom-kekszet, vagy épp muzsikáló gyömbérszeletet. Amikor szüleik elutaznak, Rose-ra és testvéreire hárul a feladat, hogy a távollétükben őrizzék a könyvet. Egy habverőforma kulcs nyitja a titkos rejtekhely ajtaját, és most ők a felelősek érte. Ám megjelenik egy rejtélyes idegen, Lily nagynénjük személyében. Lily motorozik, lila flitteres ruhákat hord, és egzotikus csemegéket főz vacsorára. A hétköznapi receptek hamarosan éppoly unalmasnak tűnnek, mint a gyerekek élete Lily érkezése előtt. De hol marad a móka?

 

Kristen Kittscher: Paróka az ablakban. Bp. Phőnix Kiadó, 2013.

Ki ne szeretne titkos ügynök lenni? Nos, a tizenkét éves Sophie Young a maga részéről szívesen átengedné valaki másnak ezeket a páratlan lehetőséget, ám legjobb barátnőjének, Grace-nek más tervei vannak. Mivel pedig az ember nem hagyhatja, hogy a barátnője egyedül csináljon ostobaságot, hamarosan éjnek évadján a lányok ott kuporognak a rejtélyes iskolapszichológus, Dr. Charlotte Agyrém Agford ablaka alatt, hogy aztán a legharcedzettebb FBI ügynököket megszégyenítő módon nyomozzák ki, mit is rejteget Dr. Agford. Küldetésüket néhány túlságosan lelkes osztálytárs, feltörésre váró titkos kódok és egy rejtélyes kék autó nehezíti, és persze ott az a paróka is az ablakban.

 

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1.: Az alibi. Bp. Ciceró Kiadó, 2014.

A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét. A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől. Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad…

 

 

John Green: Csillagainkban a hiba. Bp. Gabó Kiadó, 2014.

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni...A csillaginkban a hiba - John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában. Nézd meg a filmet is!
 

Könyvtári ajánló - VSVK: