Tinik könyvajánlói - A Nagy Könyves Beavatás

Sikeresen lezárult A Nagy Könyves Beavatás c. olvasásnépszerűsítő játék első hónapja! Íme a tinik könyvajánlói:

"Elfajzottak" csoportja

Gayle Forman: Ha maradnék
Egy átlagos napnak indult, de szörnyű vége lett. Egy négytagú család autó balesetet szenved, a szülők a helyszínen meghalnak. Mia szemszögéből látjuk az eseményeket, aki elmeséli zenész családja történetét... Szó van itt, punkról, klasszikus zenéről, szerelemről, barátságról és egy nagyon fontos döntésről. Ez a Ha maradnék
Műveltség: 10/8
Bátorság: 10/7
Barátságosság: 10/10
Önfeláldozás: 10/10
Őszinteség: 10/5
Humorosság: 10/6
Romantika: 10/8
Izgalom: 10/7
Szomorúság: 10/9
Tetszett: 10/10

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el
Azért tetszett a könyv, mert bemutatta, hogy egy ilyen helyzetben az emberek valószínűleg mit tennének és, hogy milyen sorsa lenne a klónoknak, akiket csak azért hoztak létre, hogy kivehessék a szerveiket és más embereknek adják őket. Azért nem tetszett a könyv, mert a végéből többet is ki lehetett volna hozni.
Annak ajánlom, aki szereti a komoly elgondolkodtató történeteket és nem veti meg azokat a műveket, amelyek nem feltétlenül pozitív befejezéssel végződnek. Én főként a felnőtt korosztálynak ajánlanám a komolysága miatt, de a 14-17 évesek is elolvashatják, ha kedvelik az efféle könyveket.
A Madame (Marie-Claude) a kedvencem, mert igaz, hogy a könyv elején nem volt túlságosan pozitív véleményem róla, de a könyv vége felé, mikor Tommy és Kath elmennek hozzá halasztást kérni szimpatikusabbá vált a számomra, mert megismerjük a valódi érzéseit és kiderült, hogy egész végig csak jót akart. Szerintem nekem a jelleme miatt lett ő a kedvenc szereplőm: keménynek és szigorúnak mutatja magát, de valójában vajból van a szíve (sajnálja a diákokat).
A kedvenc jelenetem az, amikor Tommy kiszáll a kocsiból és kint a mezőn ordítani, szitkozódni, őrjöngeni kezd, majd Kath utána megy és sikerül lefognia a karját. Ezek után Tommy megpróbálja lerázni Kath karját, de nem sikerül neki. Egy kis időn belül lenyugszik és ő is Kath köré fonja a karját. Azért ez a kedvenc jelenetem, mert itt előbukkannak az őszinte érzelmeik és itt kiemelten bebizonyosodik, hogy nekik is vannak érzéseik.
Megváltoztatnám Ruth személyiségét és a könyv végét. Nem kimondottan azzal van bajom, hogy szomorú, de én az író helyében más végkifejletet adtam volna a történetnek.
Műveltség: 10/8
Bátorság: 10/6
Barátságosság: 10/8
Önfeláldozás: 10/10
Őszinteség: 10/5
Humorosság: 10/6
Romantika: 10/5
Izgalom: 10/5
Szomorúság: 10/9
Tetszett: 10/4


"Műveltek" csoportja

Lisa Price: Testbérlők
Megismerkedhetünk egy negatív jövőképpel, ahol egy különleges bomba miatt egy nemzedék kihalt, csak a 80 éven felüliek és a 20 év alattiak maradtak életben. Az árvák intézetbe kerülnek kivéve azok, akik illegális munkából fent tudják magukat tartani. Egy ilyen testvérpárral ismerkedhetünk meg. Egy lánnyal és az öccsével. A lánynak vállalnia kell a testbérlők feladatát. Ebben a disztópiában a tehetősebb idősek megvásárolhatják a fiatalok testét, amiben pár napig élhetnek. Ám a főhősünknek elromlik a chippe és tud a bérlővel kommunikálni. A bérlő tud a rendszer hibáiról és egy merényletre invitálja a lányt. Az események felgyorsulnak miközben egy szerelmi háromszög is érződik a háttérben. A végén aztán egy csavarral megbontja az idillt a kezdő írónő és előkészíti a folytatást a függő véggel.
Annak ajánlom, aki szereti a váratlan fordulatokat és elég türelmes ahhoz hogy kivárja a meglepő csavarokat. Azoknak is akik gyorsan képesek átlátni a helyzetet.
Kedvenc szereplőm nincsen, egyikükkel sem tudtam azonosulni.
A kedvenc jelenetem a vége, ugyanis az egész könyv egy nagy csalódás lett volna a számomra, de a végén az a csavar kárpótolt mindenért :)
Megváltoztatnám a könyben, hogy sokkal dinamikus részeket raknék bele, hogy pörögjenek az események. Mivel disztópia így a keserű igazságot tárnám az olvasok felé nem csak utalnék rá. Szenvedélyesebb érzelem dúsabb szereplőkkel cserélném ki őket.
Műveltség: 10/7
Bátorság: 10/10
Barátságosság: 10/4
Önfeláldozás: 10/10
Őszinteség: 10/
Humorosság: 10/4
Romantika: 10/3
Izgalom: 10/5
Szomorúság: 10/9
Tetszett: 10/7


Márai Sándor: Eszter hagyatéka
A főszereplő Eszter, aki visszaemlékezik és úgy ismerhetjük meg az élettörténetét. Esztert meglátogatja a régi szerelme Lajos, aki Eszter nővérét vette feleségül, Vilmát - született is két gyerekük, de Vilma pár év után meghalt. Ezután Eszter nem találkozott többet Lajossal és a gyerekekkel. Majd a jelenben táviratot kap tőle, hogy másnap meglátogatja őt. A történet elárulja, hogy Lajos hazug és átveri az embereket Eszter mégis szereti.
Annak ajánlom, aki szereti a nehéz könyveket és nem fél a kihívásoktól.
Kedvenc szereplőm Endre, mert csak ő látja át Lajos ármánykodásait.
Kedvenc jelenetem nincsen, nem tetszett a könyv.
Megváltoztatnám a könyvben az egészet, nem jó a felépítése, a stílusa, Eszter csak egy szenvedő nő, aki ha a való életben lenne éhen halna. Teljesen tehetetlen ráadásul még vak is. (átvitt értelemben: a szerelem teszi vakká).
Műveltség: 10/7
Bátorság: 10/6
Barátságosság: 10/10
Önfeláldozás: 10/10
Őszinteség: 10/6
Humorosság: 10/1
Romantika: 10/9
Izgalom: 10/4
Szomorúság: 10/10
Tetszett: 10/1


"Önfeláldozók" csoportja

Jamie McGuire: Az őrző
Nagyon sok jó és izgalmas jelenet van benne. Nincsenek benne felesleges részletek. Amikor olvasod, úgy érzed, mintha Te is részese lennél a történetnek.
Annak ajánlom, aki szereti a romantikus, mégis izgalmas történeteket egy kis fantáziával megfűszerezve.
A kedvenc karakterem Jared volt. Azért, mert Ő nagyon bátor és önfeláldozó volt Ninával szemben. Nem félt kimutatni a szerelmét és bármit megtett volna érte.
A kedvenc jelenetem: amikor Nina az esőben állva bármit megtenne, hogy beszélhessen Jareddel. Azért ez a kedvenc jelenetem, mert ekkor is megmutatkozik benne, hogy a szerelem mennyi mindenre képes. Ez számomra nagyon megható és szívszorító.
Megváltoztatnám benne azt, hogy a kettő főszereplő kevesebb időt töltsön külön, szenvedés nélkül.
Műveltség: 10/5
Bátorság: 10/5
Barátságosság: 10/4
Önfeláldozás: 10/5
Őszinteség: 10/4
Humorosság: 10/3
Romantika: 10/5
Izgalom: 10/5
Szomorúság: 10/4
Tetszett: 10/5


Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Azért tetszett, mert nem csak a főszereplő, hanem a könyvben jelenlévő összes szereplő gondolataiba betekintést nyújt. Azért nem tetszett, mert a főszereplő legtöbbször másokat hibáztat a saját gondjaiért és tetteiért ahelyett, hogy vállalná a felelősséget.
Annak ajánlom, aki szereti a romantikát, a kamaszkorral járó lázadást. Na meg annak, aki szereti a fordulatos könyveket. 14 éves kor felett lévő embereknek ajánlom inkább, mert ettől a kortól lehet elolvasni úgy a regényt, hogy az olvasó értse miről is szól a könyv.
Kedvencem Marcus, mert ha ő nem lenne, akkor hiányozna a bonyodalom, azaz Ronnie nem kerülne börtönbe, Will nem félne a titka kitudódásától, sőt lehet, hogy a főszereplő már az elején távozott volna apja szülővárosából.
Kedvenc jelenetem, amikor Ronnie megismerkedik Blazel, ugyanis a sztori itt vesz egy hatalmas fordulatot. Amúgy innentől minden egyes rész tetszik, a teknősök felett lévő őrködés, Marcus és Ronnie beszélgetései, még a könyv tragikus vége is.
Megváltoztatnám a könyben azt, hogy Ronnie nem Willbe lesz szerelmes, hanem Marcusba, aki megváltozna Ronnie miatt és őt is rávenné a változásokra. Még pedig azért, mert így a történet olyan, mintha Ronnit szó szerint a szőke herceg mentené meg a rossz döntésektől.
Műveltség: 10/7
Bátorság: 10/6
Barátságosság: 10/8
Önfeláldozás: 10/6
Őszinteség: 10/4
Humorosság: 10/3
Romantika: 10/7
Izgalom: 10/7
Szomorúság: 10/9
Tetszett: 10/6


"Őszinték" csoportja

John Green: Papírvárosok
A főszereplő, Q, a helyi gimnázium végzős diákjaként , kis baráti körével élné unalmas, sablonos életét. De minden megváltozik, mikor gyerekkori ismerőse, Margo, a gimi sztárja ismét betoppan az életébe. Közös kalandjuk után azonban a lány eltűnik. A helyzet egyre rosszabb. Margo szülei lemondanak róla, a gimi társadalmi élete kezd összeomlani, és mindenki feje felett ott lebeg a végzős bál. Qentin viszont nem adja fel, kis nyomozócsapatával kutatni kezd, és ezáltal jobban megismeri a lányt, mint az együtt töltött évek alatt. Lebilincselő történet, az olvasónak olyan érzése támad, mintha a szereplők vállán ülve figyelné az eseményeket.
Műveltség: 10/3
Bátorság: 10/9
Barátságosság: 10/6
Önfeláldozás: 10/10
Őszinték: 10/10
Humorosság: 10/8
Romantika: 10/7
Izgalom: 10/10
Szomorúság: 10/6
Tetszett: 10/9

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Rachel, mindig felszáll a reggeli vonatra. Régi városa mellett, mindig ugyanott megáll a szerelvény, így bepillantást nyer a szerelvény melletti ház életében. Bár nem ismeri az ottlakókat, mégis ismerőseinek érzi a párt, így el is nevezi őket Jasonnek és Jessnek. Egyik nap váratlan dolog történik. Rachel meglátja, amint Jess egy másik férfival csókolózik a házuk teraszán. Másnap az újságban, az a cikk olvasható, hogy egy fiatal nő eltűnt. Ő az. Jess. Vagyis Megan, hiszen így hívják. Rachel tenni akar valamit, el akarja mondani valakinek, hogy mit látott. De senki sem hinne neki. Iszákossága miatt a rendőrséghez nem fordulhat, így hát kapcsolatba lép Scottal, Megan férjével, akit gyanúsítanak. Elmondja neki, hogy mit látott. A férfivel rájönnek, hogy valószínűleg a neje a pszichológusával csalta meg, akit Kamalnak hívnak. Rachel egyre közelebb kerül Scotthoz, de közben volt férje Tom félti, hiszen a rendőrség kiderítette, hogy Megant meggyilkolták. A holtteste is előkerült, és a zsaruk a férjet gyanusítják. Tom felesége Anna, nem tűri, hogy Rachel zaklatja oket, gyermekét is nagyon félti tőle, hiszen egyszer már megpróbálta elrabolni, egy rosszabb napján. Rachel emlékszik, hogy jelen volt aznap, amikor Megant elrabolták, de semmire sem emlékszik, hisz az elméje nem volt tiszta. Szép lassan összerakja a fejében az akkori estét, és rájön, hogy egész végig előtte volt a gyilkos. A volt férje, akit még mindig szeretett, a szerető apa. Ő tette, ő ölte meg a gyermeke bébiszitterét, a szeretőjét.
Műveltség: 10/2
Bátorság: 10/5
Barátságosság: 10/1
Önfeláldozás: 10/2
Őszinték: 10/1
Humorosság: 10/3
Romantika: 10/4
Izgalom: 10/10
Szomorúság: 10/2
Tetszett: 10/10


"Barátságosak" csoportja

Rainbow Rowell: Eleanor és Park
IMÁDTAM. Imádtam, hogy a 80-as években játszódott! Kicsikét ez is feldobta az egészet :) Imádtam a két főszereplőt. Imádtam, hogy ennyire kiszámíthatatlan volt. Teljesen ledöbbentem, amikor az utolsó sorokat és a Köszönetnyilvánítást olvastam. Egyszerűen nem hittem el, hogy így ér véget a történet. Nem éreztem semmit túlzásnak benne, nagyon valóságos történet volt, ami bárkivel megtörténhet. Egyrészről egy nagyon aranyos, magával ragadó, letehetetlen történet volt két fiatal első szerelméről, akik szerencsések voltak, hogy sikerült egymásra találniuk. Imádtam olvasni, hogy hogyan alakul ki egyre több Eleanor és Park között, miközben az elején nem igazán voltak oda egymásért. Annyira kíváncsi voltam, hogy mit írt Eleanor Parknak arra a képeslapra.
Legfőképp azoknak ajánlom, akik szertik a romantikus könyveket. De igazából ajánlom mindenkinek, mert szerintem mindenkinek meg kellene ismernie Park és Eleanor történetét! :)
Kedvencem természetesen Eleanor és Park, ami velük kettőjükkel történik:).
Kedvenc jelenetem az első csók :) :) , mert már anyira vártam már, hogy mikor történik meg.:)
SEMMIT sem változtatnék a könyvben! Nekem nagyon tetszett így ahogy van. Szerintem ebben a könyvben semmit nem kéne megváltoztatni. Talán a végét mert nagyon hirtelennek éreztem a befejezést.
Műveltség: 10/5
Bátorság: 10/8
Barátságosság: 10/8
Önfeláldozás: 10/4
Őszinték: 10/7
Humorosság: 10/7
Romantika: 10/9
Izgalom: 10/
Szomorúság: 10/8
Tetszett: 10/10

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója
Egy ikerpár, Zita és Luca tizenhárom évesek, hetedik osztályba járnak, két kisebb testvérükkel, illetve a szüleikkel élnek. Luca, aki színötös tanuló, cserkészetre jár, és sohasem hazudik. Zita, akit leginkább csak a csinos ruhák és Nagy Marci smaragdzöld tekintete érdekel. A történetben akkor érkezik némi csavar, amikor Zita és Luca szülei elkezdenek vitatkozni. Luca leesik egy fáról és eltöri a lábát, ezért vagy 2 hónapig otthon marad. Felbukkan egy új osztálytárs, Vili. Luca sokáig önmaga előtt sem meri beismerni, hogy talán többet érez az új fiú iránt, mint barátság. Karácsony előtt a szüleik szétmennek, Luca kicsit magába fordul. Szilveszterkor pedig Marci megcsókolja Zitát.:)
Annak ajánlom, aki szereti az ilyen naplóhoz hasonló könyveket. 12-14 éves korosztálynak ajánlanám mert lehet, hogy őket jobban megfogja a könyv, mert a szereplők is 13 évesek benne.
Kedvencem Luca, mert szorgalmas. És olyan kis aranyos, hogy magának se meri bevallani, hogy többet érez Vili iránt.
Műveltség: 10/4
Bátorság: 10/6
Barátságosság: 10/7
Önfeláldozás: 10/4
Őszinték: 10/5
Humorosság: 10/8
Romantika: 10/7
Izgalom: 10/7
Szomorúság: 10/7
Tetszett: 10/4


"Csoportnélküliek" csoportja

Nicholas Sparks: Vissza hozzád
Azért tetszett a könyv, mert érzelemmel túlfűtött és eseménydús regény, élvezettel olvastam. A különös karakterek és az egymásra épülő cselekmények megható történetet alkottak, többször is elsírtam magam olvasás közben, de nem bántam meg, hiszen egy szívhez szóló történet részese lehettem.
Annak ajánlom, aki szereti a romantikus regényeket, a megható történeteket, a több szálon futó cselekményeket, szeret sírni a történeten, és – nem utolsó sorban – kedveli Nicholas Sparks műveit.
Amanda a kedvenc karakterem, mert annak ellenére, hogy túl sok rossz történt már vele (Bea kislánya halála, akinél agytumort diagnosztizáltak; elveszítette édesapját; a házassága romokban hevert; hosszú évek után újra találkozott egykori szerelmével, Dawsonnal, aki feltárta a múlt lelki sérelmeit), még ezek ellenére is méltóságteljes, tiszteletreméltó és erős nő tudott maradni.
Az a kedvenc részem, amikor Amanda és Dawson Tuck vandemere-i házánál az elhunyt öregúr és felesége Clara karosszékében ülnek, a férfi utolsó levelét olvassák, és közben a régmúlt történéseiről ábrándoznak, majd Tuck végső akarata szerint hamvait a virágos kiskertben szélnek eresztik.
Megváltoztatnám a könyvben a regény végét, a főszereplő nem halna meg, Amanda fia és férje nem szenvedne autóbalesetet és nem lenne szükség szívátültetésre. Túl drasztikus a vége, szívünk szerint happy and-el végződne.
Műveltség: 10/10
Bátorság: 10/10
Barátságosság: 10/9
Önfeláldozás: 10/9
Őszinték: 10/10
Humorosság: 10/8
Romantika: 10/9
Izgalom: 10/8
Szomorúság: 10/8
Tetszett: 10/10

Szabó Magda: Abigél
A II. világháború idején játszódó mű főszereplője Vitay Georgina, egy elkényeztetett pesti gimnazista lány, akit apja váratlanul, magyarázat nélkül egy vidéki református bentlakásos iskolába írat. Gina, aki eddig nem volt hozzászokva a szigorú szabályokhoz, nehezen illeszkedik be az új környezetbe. A Matula lemondásra kényszeríti a jóléthez és szabadsághoz szokott lányt, minden kapcsolatot meg kell szakítania a külvilággal. A tanév első napján a lányok "férjhez mentek" a leltárjegyzékhez. Ginának egy üres akvárium jutott, ezen felmérgesedett, majd a vita következményeként a lányt kiközösítik és árulónak bélyegzik. Gina elhatározza magát, hogy meg fog szökni a Matulából. Az osztály egy nap Horn Micihez, az iskola egykori diákjához megy teadélutánra. Itt Gina kísérletet tesz, arra, hogy megszökjön és sikerül is neki, de a vonatállomáson Kőnig tanár úrba botlik, aki visszaviszi az intézetbe. Ez arra készteti apját, hogy elmondja Ginának, valójában miért kell ott tartózkodnia. A tábornok a katonai ellenállás vezetője, és nem akarja, hogy a lánya nyomára akadjanak. Ezután a lány már nem börtönként tekint az iskolára. Gina életében is felbukkan a titkos jótevő, az iskola legnagyobb legendája, a kertben álló kőszobor, akit a lányok Abigélnek neveznek. A lány nagyon hálás a titokzatos Abigélnek, de nem tud rájönni, hogy ki lapul a szobor mögött. Mindaddig folyik a harc a lányok között, amíg egy éjjel hadi gyakorlatot tartanak az iskolában. Vitay az osztálya elé áll és mindenért bocsánatot kér. A lányok megbocsátanak, és ettől kezdve minden a helyére kerül. Egy nap Gina édesapja érkezik, de búcsúzni jött. Karácsonyra Gina és Torma kivételével mindenki elhagyja az intézetet. Nem várt fordulat köszönt be Gina életébe. Kuncz Feri a szerelme jött érte, hogy megszöktesse a Matulából. A terv kudarcot vall, a lánynak azonban mégis távoznia kell. Horn Mici segítségével megszökik az intézetből. Vitay egy időre új nevet kap, majd közlik vele, hogy pár nap múlva távozik a városból. Mielőtt elhagyná Árkodot, kiderül számára, hogy az a tanár, akit egész évben nem kedvelt és lenézett, az ő legnagyobb segítője és mások életének megmentője: Kőnig tanár úr, más néven Abigél.
Műveltség: 10/9
Bátorság: 10/9
Barátságosság: 10/9
Önfeláldozás: 10/8
Őszinték: 10/9
Humorosság: 10/7
Romantika: 10/5
Izgalom: 10/8
Szomorúság: 10/6
Tetszett: 10/9


"Bátrak" csoportja

Neil Gaiman: Coraline
A lány (Coraline) a szüleivel elköltözik egy régi házba, ami meglehetősen unalmasnak és egyhangúnak tűnik, főleg úgy hogy a szüleinek sok dolga van, és nem szánnak túl sok időt arra, hogy vele foglalkozhassanak. Felfedezi a házat, a nagy kertet, a furcsa szomszédokat; két idős hölgyet, akik színészek voltak és előszeretettel mesélnek fiatalkori élményeikről, illetve még jósolni is tudnak teafűből. Aztán ott van a bajszos bácsi, aki régebben cirkuszigazgató volt, és állandóan az egereiről beszél, akik elmondása szerint táncolni, sőt még énekelni is tudnak. Ám Coraline figyelmét egy ajtó kelti fel, ami mögött nincs semmi, csak egy téglafal. De egy este viszont eltűnik a téglafal, és átjáró nyílik egy másik világba. Egy jobb világba, ahol minden túlságosan tökéletes. Abban a világban a szülei foglalkoznak vele, számít nekik, és még az étel is finom. De ez a tökéletesség csak egy álca, és Coraline-nak menekülnie kell, nehogy a "tökéletes" világban ragadjon.
Annak ajánlom, aki szeret még elmélkedni egy könyvön miután befejezte, valamint aki szereti az elvontabb műveket.
Kedvencem Coraline, mert végig bátor volt és leleményes. Hamar észrevette, hogy semmi sem az aminek látszik, és hogy mit kell tennie.
Az volt a kedvenc jelenetem, mikor Coraline a másik világban találkozott a macskával. Beszélgettek, és nagyon tetszett, mert olyan rejtélyes volt a macska..és okos. Furfangosan válaszolgatott, és tisztában volt mindennel (amit próbált is Coraline tudtára hozni). Illetve azokat a jeleneteket is nagyon szerettem, mikor Coraline kijavította a ház többi lakóját, hogy Ő bizony nem Caroline, hanem Coraline.
Tényleg nem változtatnék meg semmit, mert a legkisebb változtatásnak is nagy következményei lennének, és teljesen máshogy alakulna minden. Viszont ha annyira muszáj lenne, akkor nem ilyen papucsférjnek festeném le Coraline édesapját :D
Műveltség: 10/7
Bátorság: 1010
Barátságosság: 10/7
Önfeláldozás: 10/8
Őszinték: 10/5
Humorosság: 10/1
Romantika: 10/1
Izgalom: 10/9
Szomorúság: 10/7
Tetszett: 10/10

A következő forduló könyvajánlói december 15-e után kerülnek megosztásra.
 


Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Tartalomátvétel

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja