Az Idegen Nyelvi Gyűjtemény újdonságaiból ajánljuk - 2015. november

pagonyI Speak English - Tanulj játékosan angolul!
Ezt az elsősorban kicsiknek szóló könyvet azért ajánljuk, mert segítségével hasznos alapszókincsre tehet szert az angolul tanuló kisgyermek. Lehet használni otthon, szülői segítséggel vagy önállóan, lehet iskolai nyelvóra kiegészítője, angol szakkör anyaga. A főnevek mellett igéket, sőt egész mondatokat lehet játékos formában, színes ábrák segítségével elsajátítani. A képeken a család emberi tagjain kívül megjelenik Leo a macska és Sally a teknős is. A könyv segítségével olyan szavakat és fogalmakat tanulhat a gyermek, amelyek otthon, az iskolában, a lakóhelyükön a valóságban is sokszor előfordulnak. És nem utolsó sorban végre egy olyan könyv, amiben nagyméretű színes képek segítségével köthetők egy fogalomkörhöz a szavak. Amit esetleg felróhatunk a szerzőknek az az, hogy nem segítik a tanulót a szavak helyes kiejtésében. Mivel azonban az interneten már sok hangos szótár ingyenesen elérhető, ez sem jelenthet komolyabb hiányosságot..

spanyolKertész Judit: Spanyol nyelvkönyv
Több éves szünet után ismét kapható a spanyol nyelvtanulók „kultkönyve”, így mi is frissítettük gyűjteményünket. Az elsősorban középiskolások és felnőttek számára készült tankönyv és munkafüzet egymást kiegészítve, hatékonyan alapozzák meg spanyol nyelvtudásunkat, lépésről lépésre segítve hozzá a B1+ szintű nyelvtudás elsajátításához. A könyv kiváló alapot nyújt a középszintű érettségire való felkészüléshez.
A tankönyv felépítésében „a korlátozott létszámú csoportokban történő nyelvoktatás és -tanulás követelményeit” tartja szem előtt. A kötet végén szótár nyújt további segítséget a tanuláshoz.
A hallás utáni értést mérő feladatok szövegei spanyol anyanyelvi beszélők jól érthető tolmácsolásában hangzanak el a munkafüzethez tartozó CD-n.

braveAldous Huxley: Brave New World
Új kiadásban szereztük be Huxley legmaradandóbbnak tartott regényét. Aldous Huxley 1894. július 26-án született az angliai Godalmingban hírneves családban, egy szellemes megjegyzés szerint természettudományos szakkönyvek és magasztos tárgyú költemények között. Apai nagyapját, Thomas Huxley-t Darwinnal együtt a modern biológia megalapítójának tartják, apja, Leonard Huxley életrajzíró és irodalmár, anyja pedig a neves költő, Matthew Arnold unokahúga volt.
Ez a regénye, műfaja szerint disztópiája, mindmáig bestseller maradt, bekerült az "1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz"kalauzba, amely remek és bátor kézikönyv a világ képzeletét megragadó regényekről és szerzőkről. Meg-megújuló viták bizonyítják mondandója frissességét, kritikája, figyelmeztetése érvényességét. Ironikus és pesszimista látomása a fogyasztói társadalom jövőjéről ma is elgondolkodtató, hiszen a könyv megjelenése (1932!) óta eltelt fél évszázad alatt sok olyan tudományos és fiktív elem valósággá vált, ami a harmincas években még tiszta science fiction volt.
Képzeljünk el egy világot, ahol minden a fogyasztás körül forog, ahol a régi nem megbecsülendő, különösen, ha szép, ahol kizárólag a legújabb a divat. Egy olyan világot, ahol a monogám kapcsolatok helyett a promiszkuitás számít dicséretesnek, ahol a halálig fiatal, tökéletesen karbantartott test kultusza előbbre valónak tekinthető a szelleménél.
Az emberiség gondtalan, egészséges és technológiailag fejlett. Nincsenek többé háborúk és szegénység, mindenki folyamatosan boldog. Azonban számos dolgot elveszítettek, a családot, a kulturális sokszínűséget, a művészeteket, irodalmat, tudományt, vallást és filozófiát.
A szabadság és a kényelmes, fényűző élet közötti választás olyan mai alkotásokban is tovább él, mint például a Mátrix című film.
Ha valakit teljesen hidegen hagy a bölcselkedés, akkor is érdemes elolvasnia ennek a rendkívül művelt angol írónak a regényét, ha másért nem, a puszta olvasmányosságért, és a filozófiai vetület nélkül is különleges szellemi kalandért, amit a regény kínál.
Huxley regényének eső magyar fordítója Szinnai Tivadar volt. A regény a nyolcvanas években Szentmihályi Szabó Péter, majd 2008-ban Totth Benedek fordításában jelent meg ismét magyarul.

mütterKerstin Gier: Die Mütter-Maffia  
 
Kerstin Gier 1966-ban született és már akkor elkezdett regényeket írni, amikor még tanárként dolgozott. Elég vitatott területen szerzett magának nevet, a mai női regények piacának állócsillaga lett. Olyan terület ez, amelyet vagy az egyszeri és megismételhetetlen nagy sikerek uralnak, vagy olyan szerzők, akiknek ha egy regényét olvastuk úgy érezzük, mindet ismerjük.
A Die Mütter-Maffia borzasztóan szomorú könyv. Szomorúak leszünk ugyanis, ha véget ér, mert nagyon szeretnénk tovább olvasni! Főhőse Constanze 30 körüli, kicsit szeles, gyönyörű és frissen elvált. Két nem kevésbé hebrencs gyerekével egy olyan csinos kis kertvárosban kezd új életet, ahol kizárólag kifogástalan családok, házaspárok, gyerekek élnek, mintha egy tökéletes könyv tökéletes lapjairól kerültek volna oda. Constanze azonban hamar rájön, hogy a látszat csal és pillanatok alatt cselszövések, ármányok középpontjában találja megát. Itt csak az maradhat életben, aki csatlakozik a kemény és szigorú Anyu-Maffiához. És ha a nők szövetséget kötnek az egész világot meg tudják változtatni, egy kertvárosnyi térben legalábbis egészen biztosan.
A könyv és a téma sikerét mutatja, hogy a megjelenést követően 2011-ig még három folytatása jelent meg ( Die Patin, Gegensätze ziehen sich aus, Die Mütter-Mafia und Friends ) szintén elsöprő sikerrel. A siker titka a kedvesség, a megértés. Nem kevésbé meggyőző a remek stílus, a rengeteg vicces részlet, az irónia és az egyfajta szarkazmus, ahogy Kerstin Gier világunkat bemutatja.
http://kerstingier.com/

batárBatár Levente: Minden napra egy feladat angol nyelvből
A kiadvány segítségével az év minden napján gyakorolhatjuk az angol nyelvet. A mindennapi élet, a kultúra, a humor szavai napról napra egyre közelebb kerülnek hozzánk, a nyelvi játékok, kvízkérdések segítenek, hogy a szókincsünket minél hatékonyan bővíthessük.
A könyvben változatos szövegek, rejtvények, utazási tippek, receptek, idézetek szerepelnek, melyekhez különböző típusú feladatok kapcsolódnak az év minden napjára. A feladatok megoldásai a kötet végén találhatók.
 

thomasThomas to the Rescue / Thomas a macskamentő (Olvass angolul Disneyvel sorozat)
Amikor Edgar, a gonosz komornyik elrabolja Hercegnőt és kiscicáit, a macskák nagy bajba kerülnek. Thomas, a bátor és nagylelkű kóbor macska menti meg őket.
A vidám mese szövege egyszerű, még a kevés nyelvtudással rendelkező gyerekek is olvashatják a kötetet. Egy-egy oldalon párhuzamos fordítást és kiemelt kulcsszavakat találunk.
 


Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja