Under 18! E. B. White: Charlotte’s Web

malacmorgásA Charlott's Web (Malac a pácban) című könyvben egy kismalac megtanulja, hogy a világ legerősebb köteléke a barátság.
Wilbur a legcsenevészebb malac az alomban, ezért a gazda véget akar vetni az életének. Csakis a kislánya Fern jó szívén múlik, hogy Wilbur életben marad. Sőt a szerető gondoskodásnak hála, szépen gyarapodásnak indul, azután barátokra talál a farmon a libák, a birkák és a tehenek között. Leghűségesebb társa Charlotte, az okos pók, az istálló sarkában kifeszített háló lakója. Barátságuk akkor mélyül el, amikor az állatok elmondják, hogy a malac napjai meg vannak számlálva. Úgy tűnik, csak a csoda mentheti meg az életét, ezért Charlotte szavakat sző a hálójába, hogy meggyőzze a farmert, Wilbur nem mindennapi malac és nem szabad bántani.
A Charlott's Web minden idők egyik legsikeresebb gyermekkönyve. A hűségről és önfeláldozásról szóló varázslatos történet először 1952-ben jelent meg Garth Williams rajzaival illusztrálva. Világszerte 45 millió példányban adták el és 23 nyelvre fordították le.
A történet olyan alapvető értékeket vonultat fel, amelyek minden fajta közönséghez szólnak fiatalokhoz, idősekhez, egyénekhez és családokhoz.  A történet időtálló, hiszen a témái az önzetlenség, a barátság és a család megteremtése.
„Először mindenki azt gondolja, hogy „ez csak egy hülye mese”, de ez nem igaz. Nagyon is sokat tanulhatunk belőle. Például megtanulhatjuk azt, hogy a barátság nagyon szép és értékes dolog. (Meg persze nemcsak ilyeneket, hanem a pókokról is megtudhatunk információkat). De visszatérve az elejére. Sajnáltam Wilburt. Azért, mert az elején mindenki lenézte, és csak akkor szerették meg mikor híres lett. Azért, mert Fern a végén már nem foglalkozott vele (persze normális, hogy már nem maradt gyerekes) és a legfőképpen azt sajnálom, hogy nem lett igazi barátja. Bár megismerte Charlotte-ot, de elveszítette, és Charlotte gyerekei már nem pótolták az űrt Wilbur szívében. És Charlotte! Példát lehet venni a személyiségéről. Hogy miért? Azért, mert megtartotta a szavát és megmentette Wilbur életét. Mert mindig kiállt mellette és vigasztalta. Ráadásul okos is. Elszorult a torkom mikor senki nem volt mellette, amikor meghalt. Pedig ő csinálta a feliratokat és mindenki csak egy közönséges póknak tartotta. Mindig, ha erre a könyvre gondolok, sírni támad kedvem olyan megható és szép volt. De az is eszembe jut, hogy bárcsak máshogy végződött volna! Nagyon tanulságos kis könyv, mindenkinek ajánlom” - írja a könyv egyik rajongója.
A regényt a 13-15 éves korosztálynak ajánljuk elsősorban. Aki magyarul is elolvasná az Polyák Béla fordításában, Malac a pácban címmel könyvtárunk Gyermekkönyvtárában megtalálja.
 


Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja