Under 18! Michael Morpurgo: War Horse

Az első világháború idején játszódó War Horse Michael Morpurgo legismertebb és egyben legelismertebb műve, az angolszász ifjúsági irodalom kedvelt klasszikusa.
Morpurgo évtizedek óta az egyik legsikeresebb brit ifjúsági szerző. Köteteinek száma meghaladja a százhúszat, írásaival számos díjat nyert hazájában és más országokban is.
Visszatérő témái az ember és a természet, az állatok és az ember harmóniájának fontossága, a bátorság és az odaadás, a bizalom és a szeretet. Hősei gyakran természeti vagy történelmi katasztrófák közepette tesznek bizonyságot kitartásukról és egymásba vetett hitükről.
Így csöppen a szóban forgó lovacska Joey is, egy devoni tanyáról, szeretett kis gazdája mellől az I. világháború poklába.
A könyv ötletét Morpurgo három ismerősétől vette, akik lovassági katonaként maguk is részt vettek az első világháborúban és sokat meséltek megrendítő élményeikről. A hallottak hatására az író kutatni kezdett és megdöbbentő számadatokat talált. A hadi célokra elszállított brit lovakból több mint egy millió pusztult el és mindössze 62 ezer tért haza. Az az élmény is hozzájárult a regény megszületéséhez, amit egy alkalommal kedvenc kocsmájában hallott. Itt ismerkedett meg ugyanis egy első világháborús veteránnal, aki könnyezve mesélt arról, hogy a háborúban az a lény, akivel a legbizalmasabban tudott beszélni, akivel éjszakánként megosztotta a legtitkosabb félelmeit, a lova volt. Nem sokkal később pedig annak lehetett tanúja, ahogy egy szörnyen dadogó kisfiú, aki beszédhibája miatt sem osztálytársaihoz, sem tanáraihoz nem szólt szinte soha, állatokkal magára maradva folyékonyan, hibátlanul kezdett beszélni.
A könyv ifjúsági regény, nyelvezete és stílusa ennek megfelelő, így olvasni is könnyebb. Érdekesség, hogy akárcsak a nagy előd Anna Sewell klasszikusában a Fekete szépség-ben, itt is a ló szemével látjuk az eseményeket, hiszen ő a narrátor.
Állatkedvelő tizenéves olvasóknak ajánljuk, hozzátéve, hogy a regény kiváló korrajz is. Az I. világháborúról kevesebb feldolgozás született ezért lehet a regény az I. világháború hátterét, eseményeit, hadszíntereit bemutató fontos forrás. De elsősorban gyönyörű történet egy csodálatos lóról és a fiúról, aki őt mindennél jobban szereti.
 


Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja