Megújult könyvtárak - Erk

Az erki Könyvtár, Információs és Közösségi Hely 2018-ban újult meg. 
A települési könyvtár a Gyerekház épületében működött három külön, egymástól távol eső teremben. A Gyerekház programjai az évek során egyre nagyobb terek kívántak meg, ezért az erki önkormányzat úgy döntött, hogy a könyvtári állományt átköltözteti az általános iskola földszinti 62 m2-es helyiségbe, ahol lehetőség lesz arra, hogy mind a felnőttek, mind a gyerekek egy térben böngészhessenek, kölcsönözhessenek, és ezáltal igazi közösségi térré váljon a könyvtár.
A helyi önkormányzat vállalta az új könyvtári helyiség felújítását: a falak tisztasági festést kaptak, a parkettát és a helyiség bejárati ajtaját felújították, valamint a terem végében található kazettás térelválasztóelemek is megújultak. Ez utóbbi elem megtartásával és felújításával szükség esetén a könyvtári helyiséget a mögötte található 30 m2-es teremmel össze tudják nyitni és így a nagyobb érdeklődésre számot tartó könyvtári programoknak is kellő helyet tudnak biztosítani.
Az új térben a könyvtár teljes bútorzata lecserélődött, hogy a mai kor igényeihez igazodó könyvtári helyiséggel tudjanak a lakosság szolgálatára állni. Kiemelten fontosnak tartották a 14 éven aluli könyvtárhasználók megcélzását, ezért – a megyében már több helyen megvalósult könyvtári gyereksarok mintájára – egy játékos, a gyerekek igényeit szem előtt tartó gyermek és ifjúsági sarok kialakítását valósítottak meg. A felnőttek részére kényelmes olvasói teret, újságolvasó részt alakítottak ki. 
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján, az új helyiség korszerű bútorozása – ülőbútorok, polcok, asztalok, szőnyeg beszerzését – valósult meg.