Könyvajánló - 2018. június

Alexandra Bracken: Világok utazói (Maxim Könyvkiadó, 2018)

Etta Spencer időutazó. De nem csak ezért különleges: egyedül ő képes rá, hogy megtalálja az asztrolábiumot, amely meg tudja nyitni a világok közötti átjárókat, és amelynek segítségével képes megvédeni a szeretteit más ármánykodó időutazóktól. Azonban ahelyett, hogy a nyomára bukkanna, maga is halálos veszélybe kerül egy ismeretlen helyen és időben, kiszolgáltatva azoknak, akik szintén a mágikus tárgy nyomában vannak. Ennél nagyobb veszteség a lány számára, hogy szerelmének, Nicholasnak nyoma veszett. Etta azonban a legváratlanabb formában kap segítséget: Julian Ironwooddal, a Nagymester utódjával köt szövetséget, akit jó ideje már mindenki halottnak hisz. A helyzet tovább bonyolódik, mikor Etta olyan titkok birtokába jut, amelyek végzetesek lehetnek. Nicholas is versenyt fut az idővel, hogy megtudja, hová került Etta. Útja során szembekerül egy harcossal, a pimasz Li Minnel, és társául fogadja Sophiát, makacs és akaratos unokatestvérét. Ahogyan hárman együtt próbálják kijátszani üldözőiket, idővel megtudják, hogy saját társaiknak is lehet rejtegetnivalója. Míg Etta és Nicholas a birodalmi Oroszországtól kezdve a vatikáni katakombákig harcolnak, hogy újra egymásra találhassanak, az idő valami felismerhetetlenné változik át... és lehet, hogy mindkettejüket legyőzi.

Kimberley Freeman: Örökzöld-zuhatag (Athenaeum Kiadó, 2018)

Kimberley Freeman legújabb regénye egy botrányos vonzalom, egy rég elfeledett titok meg egy furcsa szálloda története, ahol két nő élete egyszer és mindenkorra megváltozik.

1926-ot írunk. Violet Armstrong pincérnőként dolgozik a grandiózus Evergreen Spa Hotelben, ahol az ausztrál elit tölti téli vakációját. Sam és Flora Honeychurch-Black, a gazdag testvérpár hosszabb tartózkodásra rendezkedett be a szállóban. Violet és Sam között szenvedélyes, tiltott vonzalom alakul ki.
Nyolcvannyolc évvel később Lauren Beck a Kék-hegységben vállal munkát: felszolgáló lesz egy kávézóban. Lauren megismerkedik Tomasszal, az Evergreen Spa Hotel felújítási munkálatait irányító dán építésszel. Miközben kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, a nő felfedez egy sor szerelmeslevelet, még 1926-ból. Nekilát a rég feledésbe merült rejtély felgöngyölítésének...

Jo Nesbø: Macbeth (Kossuth Kiadó, 2018)

A norvég Jo Nesbo a világ egyik leghíresebb krimiírjója. Regényeit 50 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 40 millió példányban keltek el.

A fiatal és tehetséges nyomozó a város bűnbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. A hatalom megszerzése érdekében szörnyű gyilkosságok sora, és ezzel párhuzamosan egy szövevényes nyomozás veszi kezdetét.

A krimi és a thriller műfaji határán egyensúlyozó műben a hatalmi harc a végsőkig éleződik és feszül, és fokozatosan borít el mindent a végzetes paranoia.
A Macbeth című krimit Shakespeare tragédiája ihlette. Nesbo szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, viharos, noir-szerű táj - ezt a sötét helyet bravúrosan jelenít meg regényében a szerző.

Urbánszki László: Ördöglovas - A magyarok nyilaitól... 3. (Szenzár Kiadó, 2018)

A Keleti Frank Királyság nem feledi csúfos pozsonyi kudarcát. Az öt germán törzs újra összeszedi minden erejét, hogy szétzúzza a fiatal mogyeri államot. A bajorok, élükön Gyermek Lajossal és a mögötte álló egyházi hatalommal, birodalmat építenének. Tarkacsu nagyfejedelem széthúzó mogyeri nemzetségfőkkel vitázik, saját hatalmának korlátai ellen küzd.
Agacs, az ifjú felderítő a nagyfejedelem utasítására hírszerzőként érkezett bajorföldre, hogy segítséget nyújtson Kadosa ott rekedt sebesültjeinek. Szemtelen ötlettel eléri, hogy Arnulf bajor herceg nemessé tegye fogadott húgát, Ingét, ha a lány harminc harcost küld a seregébe. A mogyeri katonák gyepűvidéki gyilkosoknak álcázva, Kadosa vezetésével indulnak az augsburgi táborba. Kadosa megalázó beosztást vállalva keresi az ellenség gyengéit. Mulatságos és életveszélyes kalandokat átélve gyűjti a szükséges tudást...
Urbánszki László lebilincselően fordulatos, kalandozás kori regényciklusának harmadik kötetében a 10. századi magyar történelem első évtizede elevenedik meg.

Orhan Pamuk: Hó (Helikon Kiadó, 2018)

A költői ihlet és a szerelem vágya, Isten keresése és a török sorskérdések kutatása, a nyugati értékek és az iszlám fanatizmus összeütközése - ezekből az elemekből szövi a regényét Pamuk, és ezekért utazik haza Ka, a költő tizenkét évnyi száműzöttség után.
Frankfurti csendes és immár ihlettelen élete után a kelet-törökországi kisváros, Kars óriási izgalmakat tartogat számára. És rejtélyeket is: azt próbálja kideríteni egy újság megbízásából, miért ölik meg magukat egymás után a karsi hívő lányok - csak azért, mert a világi hatalom nem engedi, hogy fejkendőt viseljenek?
S miközben lassan kibontakozik a vágyott szerelem, és a költő végre lázasan írja újabb verseit, a baljós hangulatú, vallási konfliktusoktól felkavart városban úgy sodródik a tragikus eseményekkel, mint hópehely a szélben.

Kategória: 
Hírek: