Könyvet a kézbe! avagy az őszi túrák hónapja
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játékban az október az őszi túrázás ideje volt. 
 
Nincs is annál jobb, mint egy kicsit kiszakadni a mindennapi környezetünkből, s elmenni egyet túrázni, kirándulni. Petőfi Sándor is így ír az Itt van az ősz, itt van újra c. versében:
„Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét…
 
S vajon hány követték Petőfi Sándor példáját és tették ugyanezt Heves megyében októberben?
Bekölce, Heréd, Feldebrő, Szűcsi, Vámosgyörk, Szilvásvárad, Váraszó, Bükkszenterzsébet, Fedémes, Mikófalva, Nagytálya, Apc és még sok más település is csatlakozott, kimozdult, sétált, túrázott egy jó nagyot. Ki ide, ki oda, a lényeg, hogy a csapat együtt volt, s a természetet járták.
 
Az októberi programok közül – a megszokottak szerint - csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.
 
Vámosgyörk: Őszi séta a kastélykertben
Az Országos Könyvtári Napok keretein belül hogy a gyerekek ismerkedjenek a természettel és a jó levegőn töltsék szabadidejűeket, ellátogattunk a helyi Visontai kastélyba. A kastély parkjában gesztenyét és más őszi terméseket szedtünk a gyerekekkel. Játszottunk, bújócskáztunk és kellemesen elfáradva sétáltunk haza az őszi napsütésben.
A hírt küldte: Balogné Ványi Diána, Vámosgyörk
 
 
 
Szilvásvárad: Őszi túra a Szalajka völgyben
Országos Könyvtári Napok harmadik napi programjának keretében őszi túrát tettünk a Bácsó-völgyben, Szilvásváradon, ahol a másodikos tanulókkal meglátogattunk egy helyi önkéntes állatbarátot, aki csacsikat ment.
Az ő segítségével megismerhettük az állatok életét, természetét. A gyerekek bárányokat, szamarakat etethettek és meg is simogathatták őket. Bemutatásra került a Könyvet a kézbe! programhoz kapcsolódóan október hónap könyve, a „Magyarország legszebb túraútvonalai”, melyben természetesen Szilvásvárad és a Bükk is szerepel. A könyvet az egyik lelkes tanuló azonnal ki is kölcsönözte, hogy el tudja vinni a szüleinek. Mivel a kirándulás egy rendhagyó rajzóra is volt, így a diákok később rajzokat fognak készíteni az élményeikről.
A hírt küldte: Lovászné Filipcsényi Anita, Szilvásvárad
 
 
Váraszó: Kirándulás
Váraszón a Könyvet a kézbe! játék októberi, őszi túrák témában a vezető óvónővel egyeztetve kirándulást szerveztünk az óvodásoknak a váraszói völgybe a tavak mellé. A gyerekek boldogan fedezték fel az erdő kincseit: a vadkacsákat, a vakondok és vaddisznók túrását, a szarvasok patáinak nyomát, a madarak hangját, a napsütötte tó vizének csillogását. Az ovisokkal színes falevelet, tobozokat, ágakat és gombát gyűjtöttünk. A barangolás végén jól esett a rágcsálnivaló és a tea is.
A hírt küldte: Panyi Antalné, Váraszó
 
 
Fedémes: Őszi túra
A könyvet a kézbe közösségépítő játék keretein belül a jó időt kihasználva október 13-án egy kis őszi túrát szerveztem. Újra felfedeztük kis falunk csodás domborzatait, festői tájait. Felkerestük többek között a mintegy 2 km-re emelkedő hegyen álló fakeresztet. Története érdemes a megörökítésre: egy „atyánk fia” a szentmise végén kilépett a templomból és tekintetét a magányosan álló „egyfa” (amely egy öreg körtefa) ragadta meg. Elmondása szerint egy belső hangot hallott: Állíts oda egy keresztet! Hazament, ásót fogott és két lánya segítségével a keresztfát magukkal cipelve felmentek a kijelölt helyre. Felállították az Egyfa keresztjét, melyet a lengyel származású swerbita rendi misszionárius szerzetes pap – akit fiuk által ismertek és szerettek meg - szentelt fel virágvasárnapján. Ez a kereszt azóta zarándokhellyé vált. A domboldal rejt egy geoládát is, melynek koordinátái az interneten keresztül beazonosíthatóak. Ezt a feladatot már többen is teljesítették, melyről az itt elhelyezett emlékkönyv is tanúskodik. Akik eddig ellátogattak a fedémesi hegyre és megtalálták a ládát, kivehettek belőle egy tárgyat úgy, hogy egy másikat tettek a helyére. Ezen a napon mi is így tettünk, majd gyönyörködtünk a táj szépségében. Ámulva, lenyűgözve figyeltük a tájat, mely még engem is, mint „őslakost” teljesen elvarázsolt, rabul ejtett. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy így volt ezzel mindenki. Felemelő érzés volt!
A hírt küldte: Varga Ferencné, Fedémes
 
 
Mikófalva: Barangolás a településünkön
2017.10.16-án természet látogatásra indultunk a gyerekekkel. Sétáltunk a településünkön kívüli helyeken és persze Mikófalva utcáin. Elsétáltunk még a Mikófalván keresztül folyó Eger-patakhoz is. 
A tanár nénik a túra során megismertették a gyerekekkel, hogy a településen melyik helyet hogy hívják és miről nevezetes. A kirándulás közben mindenféle terméseket és faleveleket gyűjtöttünk, melyet később a gyerekek fel tudnak majd használni az iskolában. Sőt, saját albumot is készítenek a termésekből, melyet mindenki bemutat majd az iskolában. 
Nagyon jól esett ez a kis túra, pihenés, utána pedig az ebéd is.
A hírt küldte: Kormos Péterné, Mikófalva
 
 
Nagytálya: Egész napos túrázás
A maklári iskola és a nagytályai könyvtár közös szervezésében október 7-én Szarvaskőre és környékére látogattunk el.
Szarvaskőre érkeztünk után az első megpróbáltatás a Vodafone Kilátó volt, amelyet az északi oldal meredek ösvényén közelítettünk meg. A visszaút során tanítványainkkal ásványt és gombát gyűjtöttünk, a gémeskútnál vizet pótoltunk és gyakoroltuk a vízmerítést.
A főtéri „ebéd” után a várrom elérése, a gyönyörű kilátás volt a cél.
Ezt követően, aki még bírta erővel, megmászta a várrom feletti sziklákat és tanösvényt.
Visszafelé az autóbusz indulásáig a játszótéren, ill. az Eger-patak élővilágának megismerésével töltöttük az időt.
Egerben, a Maklárra induló buszra várva több tanuló is meglátogatta a Bazilikát. 15 órára értünk haza.
Tapasztalataink és a visszajelzések alapján a résztvevők nagyon jól érezték magukat és várják a következő túrát!
A hírt küldte: Lükő Katalin, Nagytálya
 
 
Apc: Kirándulás a Somlyó hegyre

Az őszi erdőre áhítozva a szünetben betérő gyerekekkel felmentünk egy rövid kirándulásra az apci Somlyó hegyre, ahonnan a kilátás csodálatos. Az enyhe időben lehetett hemperegni a fűben, jól elfáradva elterülni…
A hírt küldte: Kovács Tiborné, Apc
 
 
 
 
Játsszunk együtt egész évben!
 
 
November témája: Egy kupac kufli
November hónap könyve: Pizsamaparti - pörgesd fel magad!

Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Syndicate content

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja