Több mint félszáz megújult könyvtár Heves megyében

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár HEVESTÉKA könyvtárellátási szolgáltató rendszerén belül kiemelt figyelmet fordít a megyében működő Könyvtár, Információs és Közösségi Helyek – 2017-ben 91 könyvtár – megújítására. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásából évente átlagosan 6 Heves megyei könyvtár újul meg. A pályázat előkészítésében a megyei könyvtár HEVESTÉKA Hálózati csoportjának munkatársai segítik a helyi önkormányzatokat. A pályázati feltételeknek megfelelően az önkormányzatok saját erőből újítják meg a könyvtári tereket, az NKA pályázatából pedig a teljes bútorzat cseréje valósul meg.

2016-ban Apc, Besenyőtelek, Gyöngyöshalász, Petőfibánya, Rószaszentmárton és Tarnalelesz könyvtárai nyújtottak be nyertes pályázatokat a Települési könyvtárak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése pályázatra. A pályázat előfeltételeként az önkormányzatok a könyvtári épület ill. a belső terek megújítását vállalták – a helyi ütemezések és források alapján Gyöngyöshalász, Rószaszentmárton és Tarnalelesz 2016 végén; Apc, Besenyőtelek és Petőfibánya pedig 2017 nyarán fejezte be a könyvtárak megújítását.

A fentiek alapján szeptember közepén Apcon és Petőfibányán (október elején pedig majd Besenyőtelken) kerül sor ünnepélyes könyvtáravatóra az alábbiak szerint:

Apc Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Időpont: 2017. 09.15. (péntek) 15:00 óra
Helyszín: Apc, Petőfi út 24.
Köszöntőt mondanak és a könyvtárat átadják:
Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár
Juhász István polgármester
Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
Az ünnepi műsorban közreműködnek az Apáczai Csere János Katolikus Általános Iskola tanulói.

Apc község önkormányzata a könyvtárként a művelődési ház épületében biztosít egy külön bejáratú könyvtárhelyiséget. Az önkormányzat vállalta a könyvtári helyiség felújítását: a helyiség padlóburkolatát megújították, a falak tisztasági festést kaptak, lecserélték a villanykapcsolókat, felújították az ajtókat és megújult az internetszoba padlózata is.
A helyiség korszerű bútorozása – az ülőbútorok, a polcok teljes cseréje, szőnyeg, csoportos használatra alkalmas asztalok – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján valósult meg. A településen kiemelten fontosnak tartják a 14 éven aluli könyvtárhasználók megcélzását, ezért – a megyében már több helyen megvalósult könyvtári gyereksarok mintájára – egy játékos, a gyerekek igényeit szem előtt tartó gyermek és ifjúsági sarok kialakításáról is gondoskodtak. Mivel az utóbbi egy évben megnövekedett a könyvtárlátogató gyermekek száma, az önkormányzat úgy döntött, kibővítik a gyermekrészben a teret, ezért egy fal átütésével tovább bővítették a könyvtárnak ezt a részét. Így a könyvtár ma 96 m2-en működik.
További fotók
 

Petőfibánya Könyvtár, Információs és Közösségi Hely
Időpont: 2017. szeptember 16. (szombat) 13:30 óra
Helyszín: Petőfibánya, Bánya út 3.
Köszöntőt mondanak és a könyvtárat átadják:
Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár
Juhászné Barkóczy Éva polgármester
Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Petőfibánya község önkormányzata a művelődési ház épületében biztosít egy külön bejáratú könyvtárhelyiséget 87 m2-en.
Az önkormányzat 2015-ben egy sikeres pályázatnak köszönhetően elvégezte az épület energetikai felújítását, megtörtént a falak és a tető hőszigetelése és még ugyanebben az évben a világítás korszerűsítése is. Mindezeken túl 2017-ben vállalták a könyvtári helyiség felújítását is: a helyiség padlóburkolatának és a falak lambéria-burkolatának megújítását, a falak tisztasági festést kaptak, felújították a bejárati ajtót, lecserélték a villanykapcsolókat.
A helyiség korszerű bútorozása – az ülőbútorok, a polcok teljes cseréje, szőnyeg, asztalok beszerzése – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából, a szolgáltató könyvtár útmutatása alapján valósult meg. A helyi tapasztalatok szerint a könyvtárlátogatók szívesen használják a könyvtári számítógépeket böngészésre illetve hivatalos ügyeik elintézésre, ezért ehhez a két fejlesztéshez szintén a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából vonalkód olvasót, illetve két asztali számítógépet is sikerült beszerezniük. Természetesen ezen a településen sem feledkeztek el a pályázat során a 14 éven aluli könyvtárhasználókról: a HEVESTÉKA dizájnnak megfelelően gondoskodtak a vidám, zöld gyermek- és ifjúsági sarok kialakításáról is.
További fotók


Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja